Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivne reakcije

Mediji BiH: EU je na našim vratima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska proslavila ulazak u Europsku uniju', 'EU na vratima BiH', 'EU stigla do BiH', samo su neki od naslova na udarnim mjestima dnevnih novina u Bosni i Hercegovini koje u ponedjeljak opširno izvješćuju o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU uz ocjenu kako je riječ o istinskom povijesnom događaju ne samo za nju nego i za cijelu regiju.

Sarajevski Dnevni Avaz tako ističe kako je Hrvatska od ponoći postala članicom najbogatijeg i najvećeg političko-ekonomskog bloka država na svijetu što i za BiH ima izniman značaj jer ujedno predstavlja dolazak EU na njezine granice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lijepa dobrodošlica Predsjednik Eu parlamenta Martin Schulz: Dobrodošli kući Slika nije dostupna Srdačna dobrodošlica Barroso: Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe

>> OSTVAREN SAN KOJI JE TRAJAO OD OSAMOSTALJENJA: HRVATSKA POSTALA ČLANICA EUROPSKE UNIJE!!!

Uz opširno izvješće na pet stranica o svečanosti koja je održana u Zagrebu u nazočnosti brojnih inozemnih uzvanika Avaz donosi i intervju s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je ocijenio kao je ovo ujedno početak sasvim novog razdoblja.

Hrvatska postala bolje društvo

'Ovo je, nogometnim rječnikom rečeno, prelazak u prvu veliku ligu, tržište od 500 milijuna ljudi, preuzimanje prava ali i obveza u jednoj od najvažnijih sila na svijetu', kazao je hrvatski predsjednik. Josipović je inzistirao na činjenici da je kroz proces prilagodbe standardima EU Hrvatska postala bolje društvo a izrazio je i uvjerenje kako će sve to imati pozitivan utjecaj na susjedne države.

'Bit će nemoguće zaustaviti dobar utjecaj EU po svim pitanjima, standardi će se jednostavno morati sinkronizirati s obje strane granice', kazao je Josipović. Dodao je kako je uvjeren da će oni građani BiH koji imaju i hrvatske putovnice i koji su također postali građani EU postati živa spona s Unijom koja će i BiH pomoći u njezinu napretku ka članstvu.

'Ne vjerujem u crne slutnje'

'Ne vjerujem u crne slutnje masovnog iseljavanja. Puno više vjerujem u mogućnost da se šanse koje pruža EU, posebice mladima, iskoriste i donesu kući', kazao je Josipović najavljujući dalje jačanje dobrih donosa s BiH i gradnju povjerenja sa svim narodima koji u njoj žive.

'Oslobođenje' u svom opširnom prilogu iz Zagreba u ponedjeljak ističe kako će hrvatski predsjednik na svoj prvi službeni put u inozemstvo nakon primanja u EU krenuti upravo u Sarajevo što je pak pokazatelj opredjeljenja da se jačaju odnosi u regiji i pomogne susjedima.

Impresivna svečanost

Svečanost u Zagrebu ovaj sarajevski list ocjenjuje impresivnom navodeći kako joj je nazočilo 170 gostiju uključujući brojne predsjednike i premijere.

Banjolučke 'Nezavisne novine' cijene kako je 1. srpnja povijesni datum za Hrvatsku te ističu ocjene analitičara kako EU sa svojim tržištem od 500 milijuna ljudi predstavlja ogromnu šansu. Ovaj list konstatira kako i među građanima Hrvatske ima dosta onih koji su euroskeptici no zaključuje kako među većinom prevladava optimizam i nada da će članstvo u EU donijeti boljitak cijeloj zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene