Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CILJ JOŠ OD OSAMOSTALJENJA

OSTVARENJE SNA: Hrvatska postala članica Europske unije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uživajući u ponoćnoj izvedbi "Ode radosti", himne EU, nekoliko tisuća građana je u veselom raspoloženju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, ali i u gradovima diljem zemlje, dočekalo ulazak Hrvatske u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik pred uzvanicima Josipović nazdravio ulasku u EU: Današnji me dan ispunjava ponosom! Slika nije dostupna Hrvatska u EU Pratite SVEČANI PROGRAM ulaska Hrvatske u Europsku uniju na Novoj TV i Dnevnik.hr

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na Trgu bana Jelačića završen je uz skladbu "Sunčana polja" Blagoja Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne. Svečanost je obilježilo i puštanje u pogon transformatora Nikole Tesle, jednog od znanstvenika koji su najviše utjecali na suvremeni način života. Uz fizikalnu jedinicu za jakost magnetnog polja, po njemu se zove i krater na Mjesecu. Patentirao je više od 700 izuma, a najpoznatiji su izum generatora visoke energije i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Hrvatska je Europskoj uniji predstavila i druge svoje velike izume i otkrića - zračnu letjelicu, žarulju, daktiloskopiju, torpedo, moho-sloj, penkalu, brzinomjer, dinamo, teoriju sile i strukture tvari, kravatu te padobran.

Govori dobrodošlice

00:10 - Poseban govor dobrodošlice ulaska Hrvatske u EU na trgu bana Jelačića imala je predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite. Hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću dala je dres europskog tima.

'Moji dragi prijatelji, čestitam Hrvatskoj! Čestitam Europi! Ovo je povijesni trenutak za sve. Napokon su Hrvati s nama!', razdragano je pozdravila ulazak Hrvatske u EU litvanska predsjednica.

>> Josipoviću uručen dres europskog tima: 'Jedan tim - jedan san. Idemo pobijediti zajedno!'

00:04 - Hrvatska uz veliko slavlje na Trgu bana Jelačića i govore domaćih i stranih dužnosnika ušla je u Europsku uniju. Prvi je govor održao premijer Zoran Milanović.

'Hrvatska zna da ove noći nikud ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sada s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive spone, među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata', rekao je Milanović.

00:00 - HRVATSKA POSTALA ČLANICA EUROPSKE UNIJE

U ponoć je na graničnom prijelazu Bajakovo otkrivena tabla Europske unije na prigodnoj svečanosti Granične policije, a na Bregani je skinuta tabla 'Carina' na prigodnoj svečanosti Ministarstva financija i Carinske uprave. Na graničnom prijelazu Plovanija točno u ponoć policijski službenici PU istarske podigli su stjegove EU, a načelnici policijskih uprava i postaja otkrili su ploču EU.

21:14 - Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Zoran Milanović je u zdravici pred brojnim državnicima rekao kako podignutu čašu vidi polupunu, a ne polupraznu.

'Dižem čašu i nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, unatoč brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svijest o nezamjenjivosti temeljnih vrijednosti, poput solidarnosti i obrazovanja. Ta svijest jedino je jamstvo ispravnosti puta prema sretnijem društvu i sadržajnijem životu. Hvala vam, živjeli i živjela Hrvatska!'

>> Cijela zdravica premijera Zorana Milanovića

20:32 - Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je kako je uvjeren da će Slovenija i Hrvatska unutar Europske unije lakše rješavati međusobne probleme.

'Vrlo je važno da imamo dijalog. Ja i Vesna [Pusić] smo puno toga učinili, vrlo sam zadovoljan što je Hrvatska nova članica EU', rekao je Erjavec.

Na pitanje koje bi savjete Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije dao, Erjavec je odgovorio kako će biti teško. 'Treba poštovati sve direktive, preporučio bih da se ne obećava puno, nego da se više radi', kazao je ministar još jednom ističući zadovoljstvo činjenicom da Hrvatska postaje članica Europske unije.

 

20:00 - Gosti Dnevnika Nove TV bili su bivši hrvatski ministri vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i Tonino Picula.

Grabar Kitarović, koja danas radi u NATO-u, istaknula je sjevernoatlantsku komponentu integracija kao jednu od ključnih. 'Sjevernoatlantska komponenta je iznimna i NATO će ostati okosnica sigurnosti kontinenta', kazala je bivša ministrica napominjući kako je većina novih članica EU prvo stupala u članstvo NATO-a. 'Komentari u NATO-u su sjajni, primam puno čestitki', dodala je.

Na pitanje čime su to ljudi u NATO-u fascinirani Hrvatskom, odgovorila je kako ih posebno oduševljava činjenica koliko je Hrvatska prošla i koliko je puno učinila u proteklom razdoblju. 'Često si ne priznajemo koliko smo učinili, ne zaboravimo da smo se borili za postojanje, za pravo na priznanje, bili smo žrtva agresije i okupacije, prošli smo kroz dvostruku tranziciju i sve to u samo 20-ak godina. Vjerujte meni koja često putujem svijetom, napredak koji je Hrvatska postigla mislim da je primjer kako rješavati ne samo krize, nego i kako biti lider', rekla je Grabar Kitarović.

Bivša hrvatska šefica diplomacije rekla je i da ulazak Hrvatske u EU znači poruku za države u regiji da vrata EU za njih ostaju otvorena te da je svaka zemlja koja ispunjava uvjete dobrodošla.

>> INFOGRAFIKA Ovako su Amerikancima predstavili Hrvatsku!

'Što se Hrvatske tiče, bit će lokomotiva u jugoistoku Europe, u interesu nam je stabilizacija i integracija regije', rekla je.

Grabar Kitarović: Odnosi s BiH ostat će prijateljski

Bivša ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV je rekla kako će, nakon ulaska u Europsku uniju, odnosi Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom ostati prijateljski.

'BiH svakako ostaje prijateljska susjedna država i ono što Hrvatska mora je nastaviti štititi hrvatski narod u BiH, naši su interesi ondje višestruki. (...)Treba osiguravati dugačku granicu, morat ćemo brinuti o sigurnosti ostalih članica EU, ali morat ćemo i pomagati BiH. Ne patronizirati, ne dijeliti lekcije, već podijeliti iskustva da bi joj put prema EU bio lakši. Njihov put prema EU bit će vrlo izazovan, ali ništa nije nemoguće, ja sam optimistična', dodala je.

Bivši ministar Tonino Picula ulazak Hrvatske u EU nazvao je višegeneracijskim uspjehom. 'Svi smo na svoj način doprinijeli, dali smo dobar dio osobnog angažmana da bi Hrvatska bila drugačija nego prije 10-ak godina. Treba se radovati, treba nam optimizam', rekao je između ostalog Picula.

19:38 - Ministrica Vesna Pusić istaknula je kako je hrvatski interes stabilnost regije.

'Ovo je bilo fantastično iskustvo i nismo sve zaboravili, puno više posla smo morali obaviti od drugih zemalja', rekla je Pusić i dodala kako je dolazak lidera iz regije vrlo značajna poruka jer je hrvatski interes stabilnost regije. 'Bez stabilnosti regije nema ni stabilnosti Hrvatske. I oni su se vezali za europski put', izjavila je Pusić.

 

19:15 - Više od 700 novinara akreditiralo se za praćenje središnje proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Poruka koja će večeras biti poslana je dvostruka - jednu šalje Hrvatska, a drugu Europska unija, ali obje imaju zajednički nazivnik, a to je da se isplati potruditi i napraviti sve da bi se ušlo u zajednicu civiliziranih naroda.

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović kaže da ovo proširenje nije povijesno kao ono 2004. godine, kada je EU pokazala da ima kapaciteta prigrliti zemlje koje su samo 15-ak godina ranije živjele iza željezne zavjese. Ali ovo je proširenje specifično jer se prima zemlja koja je neovisnost stekla prije 22 godine na krvav način te je, unatoč tome, uspjela postići one demokratske i druge standarde potrebne za ulazak u zajednicu europskih naroda.

>> FOTO Hrvati i Slovenci 'probili' granicu!

Petrović kaže da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju poruka i regiji, tj. hrvatskim susjedima, ali i državama poput Ukrajine i drugima koje imaju aspiraciju ući u EU. Poruka čelništva Europske unije je da je ovo proširenje veliki uspjeh. Europska komisija ulazak Hrvatske ne propušta spomenuti ni na jednom velikom summitu, dapače ističe ga kao primjer da se može ako se hoće.

Proširenje je i poruka koja odgovara geslu osmišljenom pri samom stvaranju zajednice europskih naroda, čiji se začeci nalaze u formiranju Europske zajednice za ugljen i čelik. To geslo glasi 'In varietate concordia', odnosno 'Sloga u različitosti', ali s naglaskom na slogu.

>> FOTO SKOK ZA POVIJEST: Omotali se zastavama i skočili s Masleničkog mosta

18:57 - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako danas imamo razloga za slavlje. 'Ovo su odluke hrvatskih vlasti i građana koje plasiraju budućnost hrvatskom čovjeku, nekim novim klincima koji će uživati plodove današnjih odluka. Ovo nije projekt jedne generacije niti za jednu generaciju, ovo je vizija hrvatskih građana u EU', rekao je Leko. 

Na pitanje zašto stranci imaju ljepše riječi o nama od nas samih Leko je rekao kako je 'pogled često ljepši izvana.

>> Podijelite s čitateljima portala Dnevnik.hr vaše fotografije proslave povijesnog dana!

'Mi moramo živjeti hrvatsku stvarnost i ne treba je uljepšavati, nama predstoji puno posla, biti sposobni i konkurentni u velikoj zajednici naroda, ne utonuti u euforiju. Moramo biti odgovorni, riječ je o interesima, o budućim generacijama, moramo raditi podlogu da oni bolje žive.'

'Ispunili smo sve uvjete koje druge zemlje nisu imale i na to moramo biti ponosni, bolje smo pripremljen narod i država od ostalih zemalja koje su ulazile u EU', dodao je Leko.

>> POPIS DELICIJA u kojima će uživati europski državnici!

>> 'Welcome to Croatia'

>> FOTO Pogledajte službene stranice EU na hrvatskom jeziku

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene