Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani nezadovoljni

Masovni prosvjedi u Egiptu protiv vojnih vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jačaju napori na okončanju sukoba u Siriji. Damask je prihvatio dolazak misije Arapske lige. A u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji - Egiptu, deseci tisuća ljudi prosvjeduju protiv vojnih vlasti.

Egipćani su nezadovoljni kontroverznim prijedlogom izmjena Ustava. Vojsku optužuju da se želi ukopati na vlasti. Trg Tahrir u Kairu ponovno ključa. U simboličnom središtu pobune protiv bivšeg predsjednika Mubaraka okupili su se deseci tisuća ljudi. Ovaj put prosvjeduju protiv vojnih vlasti i feldmaršala Tantawija.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

'Egipatski vojni vladar dio je starog režima. Više mu je stalo do njega, nego do naroda. Pozivamo ga da odstupi što je prije moguće', rekao je prosvjednik Hilal Mohamed.

'Želimo da Egipat krene dalje. Bilo da je pod islamskim šerijatskim pravom ili građanskim strankama, ali mora krenuti dalje prije nego što potone i ne bude mu pomoći', kazao je prosvjednik Yasser Mohamed.

Traže povlačenje prijedloga izmjena Ustava kojim bi vojska bila čuvar ustavnog legitimiteta i zaštićena od civilnog nadzora. Kritičari tvrde da tako želi zadržati posljednju riječ u ključnim političkim odlukama, čak i nakon demokratskih izbora. Složeni egipatski parlamentarni izbori počinju već za deset dana.

A iz Sirije i dalje stižu amaterske snimke sukoba i masovnih protuvladinih prosvjeda. Suočena s ultimatumom i prijetnjom sankcija, Sirija je pristala na dolazak misije Arapske lige koja bi trebala nadgledati okončanje sukoba i pokretanje dijaloga. Prema tvrdnjama UN-a od izbijanja prosvjeda prije osam mjeseci poginulo je više od tri i pol tisuće ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene