Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brodovima i zrakoplovima

Masovne evakuacije iz Libije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 3.000 turskih državljana ujutro se ukrcalo u dva broda u luci u libijskom Bengaziju i zaplovilo prema Turskoj, u prvoj masovnoj evakuaciji stranih državljana iz Libije otkako su u toj zemlji počeli nemiri.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da su jutros oko 5 sati dva turska broda s po 1.500 putnika zaplovila iz Bengazija prema prema Marmarisu na jugozapadu Turske. Do tamo bi trebali ploviti dvadesetak sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Reagirala je i Velika Britanija. Ratni brod britanske Kraljevske mornarice i još jedan zrakoplov na putu su za Libiju kako bi izvukli 3.500 zatočenih državljana. Dva zrakoplova je jutros poslala i Srbija te se nadaju da će uspjeti prevesti svih 500 državljana u sigurnost matične zemlje.

>> Iz Libije se vratila dvojica radnika Geofizike

I druge zemlje čiji se državljani nalaze u Libiji pokrenule su planove za njihovu evakuaciju. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova osnovalo je poseban krizni stožer s tom namjenom. Dosad su se u Hrvatsku redovnim zračnim linijama vratila četvorica radnika Geofizike, a na evakuaciji ostalih intenzivno se radi.

Po akcijskom planu MVPEI-a i hrvatskih tvrtki, dio hrvatskih radnika iz Bengazija trebao se danas evakuirati turskim brodom, ali zasad nije poznato nalaze li se oni na nekom od brodova koji su jutros zaplovili prema Turskoj.

U Tripoliju se nalazi 140 hrvatskih radnika, u Bengaziju 28, u Zali 70, u Kufri 26, a u Džalu 33 radnika tvrtki Crosco, Geofizika, Mont-montaža i Vijadukt. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene