Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

MVPEI ima evakuacijski plan

Iz Libije se vratila dvojica radnika Geofizike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Libije su se večeras, komercijalnim letom preko Beča, vratila još dvojica Hrvata, radnici Geofizike.

Božu Čačića dočekala je supruga i njihovo troje djece, a za Novu TV je izjavio:

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

'Sve je bilo u redu, to je sve što mogu reći.'

Još je 16 radnika Geofizike večeras redovitom zrakoplovnom linijom stiglo iz Tripolija u Frankfurt. Tamo će prespavati te ujutro krenuti u Hrvatsku.

Istovremeno radnici Vijadukta nalaze se u zračnoj luci u Tripoliju, pregovaraju s domaćim zrakoplovnim kompanijama i čekaju dozvolu za slijetanje kako se mogli krenuti kućama. Svi su dobro te kažu kako u zadnjih nekoliko dana nije bilo napada na njihov konvoj niti na kamp u kojem su boravili.

'Ljudi se nalaze na aerodromu Tripoli sve pripreme za njihov odlazak siguran iz Libije su u toku i nadam se da će u idućim satima koji dolaze i to bit uspješno realizirano', rekao je direktor Vijadukta.

Libijski prijatelji osiguravaju kuću s radnicima Montmontaže

U Bengaziju se trenutno nalazi 29 radnika Montmontaže. Svi su na sigurnom i borave u kući u kojoj su proveli sve ove dane. Oni će u RH najvjerojatnije krenuti morskim putem i trenutno su u tijeku pregovori s turskim brodarima.

Ivo Drame, radnik Montmontaže, rekao je kako su svi u redu te da imaju i hrane i vode. Objasnio je kako su s njima u kući i libijski radnici i prijatelji koji osiguravaju kuću, a organizirali su i svojevrsne straže na ulicama.

Dio evakuacije u srijedu i četvrtak

U srijedu i četvrtak moguća je evakuacija dijela radnika redovitim zrakoplovnim linijama iz Tripolija ili austrijskim vojnim zrakoplovima, rekao je na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Dodao je da oko 50 radnika ima rezervirane avionske karte, dok bi se preostali evakuirali uz pomoć austrijskih zrakoplova od kojih je jedan već na pisti u Tripoliju i čeka dozvolu za polijetanje, a drugi za slijetanje u glavni grad Libije.

>> Gadafija svi napuštaju: U Benghaziju dvije tisuće mrtvih?

Prema akcijskom planu MVPEI-a i hrvatskih tvrtki, radnici iz drugog po veličini grada Bengazija evakuirali bi se u četvrtak ujutro turskim brodom, a za one u tri udaljena grada Zali, Kufri i Jalu osiguran je zrakoplov koji čeka otvaranje tamošnjih zračnih luka i dozvolu libijskih vlasti za slijetanje.

Po Jandrokovićevim riječima, radnici su ta tri grada pokušali napustiti vozilima, ali su zaustavljeni, a jedina moguća evakuacija zračnim putem nemoguća je jer su zatvoreni lokalni aerodromi. Čim budu otvoreni, po njih kreće zrakoplov hrvatske tvrtke Trade-air koji je spreman poletjeti, rekao je Jandroković ističući da MVPEI dosad nije bio suočen s tako sigurnosno i logistički složenim izazovom.

U Tripoliju se nalazi 140 hrvatskih radnika, u Bengaziju 28, u Zali 70, u Kufri 26, a u Jalu 33 radnika tvrtki Crosco, Geofizika, Mont-montaža i Vijadukt. (Mi.Dr./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene