Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON POLA STOLJEĆA

Napokon objavljena snimka jednog od najvažnijih govora u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka jednog od najznačajnijih govora u povijesti napokon objavljena nakon 51 godinu.

Jedan od najznačajnijih govora, onaj Martina Luthera Kinga, nakon što je dobio Nobelovu nagradu za mir 1964. godine, objavljen je prvi puta.

Audio snimku odlučio je pustiti sam Odbor za Nobelovu nagradu.

Pročitajte i ovo Dobitnici Nobelove nagrade za mir 2022. SVEČANOST U OSLU Primajući Nobela za mir, Ukrajinci i Rusi osudili Putinov rat: "Odsad je opiranje Rusiji ravno opiranju fašizmu" Ales Bialiatski predstavljaju civilno društvo Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobela za mir: Nagrada ide bjeloruskom aktivistu, ruskoj i ukrajinskoj organizaciji

'Ovo je prvi puta u povijesti da je govor velikog doktora Kinga dostupan publici iz cijelog svijeta. Govor je održan prije 51 godinu i to je jedan od njegovih povijesnih obraćanja', stoji na Facebook stranici organizacije.

 

BIG NEWS! On #MLKDay we’re humbled and overjoyed to be able to share Martin Luther King, Jr.’s voice with the world....

Posted by Nobel Prize on Monday, January 18, 2016


Objava audio snimke je važna jer su dosadašnje pisane verzije koje su bile dostupne javnosti nešto drugačije od originala.

Martin Luther King nagradu za mir je dobio kao borac za ljudska prava, koji se nenasilnim metodama posebno borio protiv rasne diskriminacije. U govoru često spominje izraz po kojem je postao slavan 'I have a dream' (imam san), a završio ga je riječima:

'Čekam veliki dan kada će se ljudi cijelog svijeta moći primiti za ruke, crnci sa bijelcima, Židovi i kršćani, protestanti i katolici, hindusi i muslimani, i kada će svi zajedno pjevati: Napokon slobodni, hvala svevišnjemu, napokon smo slobodni.'

Martin Luther King ubijen je u travnju 1968. godine u Memphisu kada je na njega izvršen atentat, piše Telegraph.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene