Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danka Derifaj iz Skopja

Djevojka s fotografije koja je poharala internet - 'To je bila moja poruka...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetost u Makedoniji se ne smiruje.

Prosvjedi koji su u glavnom gradu te zemlje buknuli još u utorak svakodnevno se šire i na druge makedonske gradove i sve se glasnije govori o početku svojevrsnog makedonskog proljeća.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Slika nije dostupna I još pet drugih postupaka Novi postupci protiv bivšeg makedonskog premijera: Gruevski ilegalno financirao svoju stranku

I jučer je na ulice Skopja izašlo oko dvije tisuće ljudi prosvjedujući u središtu grada, pod budnim okom brojnih policijskih službenika koji su osiguravali prosvjede i nisu dopustili da se prosvjeduje ispred zgrade Vlade. Policajcima su okupljeni, uglavnom mladi, nudili bombone i skandirali im „Dođite kod nas“ i „Mi vas plaćamo“.

Iz Skopja za Dnevnik.hr izvještavaju reporterka Nove TV Danka Derifaj i snimatelj Damir Filipović Iako tijekom prosvjednog skupa u srijedu nije zabilježen niti jedan incident, za razliku od prvog dana prosvjeda kada je bilo na desetke ozlijeđenih osoba, nedugo nakon prosvjeda, nepoznati napadači pretukli su lokalnog čelnika oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Sašu Bogdanovića. Bogdanović koji je na čelu SDSM-a u općini Centar, prevezen je u gradsku bolnicu, a istražiteljima je rekao kako su napadači bili maskirani.

VIDEO i FOTO Policija šok-bombama i vodenim topovima po prosvjednicima

Naša ekipa razgovarala je danas s oporbenim čelnikom Zoranom Zaevim, predsjednikom SDSM-a, koji je osudio sinoćnji napad. Rekao nam je kako očekuje da premijer Nikola Gruevski ode, dodavši kako mu je jasno da Gruevski neće otići mirno, ali da o njemu ovisi hoće li narod patiti mjesecima.

Zaev je uvjeren kako je previše kriminala povezanog s vlastima izašlo na vidjelo da bi Gruevski mogao nastaviti obnašati svoju dužnost. Oporbeni lider ne očekuje da će sjesti na njegovo mjesto, već samo traži prijelaznu ekspertnu vladu i poštene izbore.

„Neka narod sam izabere“, kazao nam je. Istovremeno, makedonski premijer se ne oglašava. Danas je otvorio novosagrađeni kružni tok u Skopju, naglašavajući „prosperitet makedonskog urbanizma posljednjih godina“.

Prije nego su nam put prepriječila četiri njegova tjelohranitelja uspjeli smo mu tek kratko postaviti pitanje hoće li dati ostavku. „Pustite me da radim“, odgovorio je i produžio dalje. Iz njegovog ureda kažu kako Gruevski neće davati izjave sve dok ne prođe „državni udar“, kako nazivaju trenutno stanje u zemlji.

Sjećate se nje?

Ekipa Provjerenog Nove TV, na prosvjedima je u četvrtak zatekla i Jasminu Golubovsku, čija je fotografija s prvog dana demonstracija obišla svijet. Na fotografiji koja je u kratkom roku „poharala“ društvene mreže, mlada djevojka snimljena je kako stavlja ruž ogledajući se u policijskom štitu.

„U toj sam gužvi željela nešto napisati ružom na štit, ali mi je policajac priprijetio prstom da to ne činim. Tada sam došla na ideju da ruž stavim na usne i poljubim štit na kojem su ostali tragovi poljupca. To je bila moja poruka da nasilje nema smisla“, rekla je za NovuTV mlada aktivistica.

Prosvjedi su se nakon Skopja u srijedu proširili i na Bitolu i Prilep, a potom, u četvrtak, i na Strumicu i Kavadarce. Prosvjedne aktivnosti očekuju se i u Ohridu, Kumanovu i Štipu. Najavljeno je da će se demonstrirati svakodnevno i sljedećih dana, a za 17. svibnja predviđena je kulminacija u vidu velikog prosvjeda na kojem se očekuje više od 50 tisuća ljudi.

Prema nekim informacijama tada bi se na noge organizirano mogli dići i Albanci koji čine četvrtinu stanovništva makedonskog glavnog grada, iako već sada među prosvjednicima ima svih etničkih skupina koje žive u Makedoniji.

Lokalni mediji danas su prenijeli i vijest kako je u selu Zajaz, nedaleko Kumanova i granice s Kosovom, primijećena misteriozna skupina od pedesetak naoružanih osoba. Njihovi motivi nisu poznati, a dio oporbe vjeruje kako se radi o iskonstruiranoj provokaciji s ciljem uznemiravanja i skretanja pozornosti s prosvjeda, prema receptu kakav je poznat već od ranije.

Podsjetimo, antivladini prosvjedi uslijedili su nakon što je Zaev objavio da je 22-godišnjeg Martina Neškoskog prije četiri godine na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPNE ubio policajac na dužnosti. Prosvjednici od nadležnih institucija traže odgovornost za zataškavanje tog ubojstva, ali i rasvjetljavanja smrti novinara Nikole Mladenova koji je pronađen mrtav 2013. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene