Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Horor u Crnoj Gori

Majka godinama kćer držala zatočenu: "Ležala je na podu pokrivena dekom, samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Slučaj kakav se u Crnoj Gori ne pamti. Više od 10 godina majka je svoju kćer držala zatočenu u stanu. Unatoč brojnim prijavama, nitko nije reagirao...

Više od desetljeća pakla proživjele su psihički oboljele majka i kćer prije nego što je sustav reagirao na brojne prijave da im je neophodna pomoć. Stanovnice općine na sjeveru Crne Gore su 17. siječnja smještene na odjel psihijatrije, nakon što je, tvrde mještani, 41-godišnja žena više od deset godina provela u svojevrsnom ropstvu - zaključana u stanu.

Mještani su ispričali Vijestima da su više puta policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži kćer zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovorali da nemaju zakonsku osnovu za postupanje.

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja

Jedan od stanovnika tog kraja ispričao je da djevojku nije vidio deset do petanest godina. U osnovnoj i srednjoj školi bila je odlična učenica i druželjubiva djevojka. Majka je pak rijetko pozdravila i nije imala prijatelja. 

Sve se, ispričao je, promijenilo kada se djevojka vratila sa studija iz inozemstva, a onda je i "nestala".

"Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi netko vidio šta se događa. Počele su kružiti razne priče. Majka nikoga nije puštala u stan, susjedi su prijavljivali slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno ući bez odobrenja tužiteljstva", ispričao je.

Koliko je ovaj slučaj užasan svjedoči i događaj iz 2021. godine. Majka nije mogla ući u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata, pa je bila prisiljena pozvati Službu zaštite i spašavanja.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi

"Ušli smo preko balkona i vidjeli djevojku kako leži na podu pokrivena dekom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bi ih mogli pokazati nadležnim službama", rekao je sugovornik Vijesti koji tvrdi da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli u stan, ali majka im nije htjela otvoriti vrata.

"Tri puta su slali zahtjev tužiteljstvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Prije dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan, što je i napravljeno", ispričao je i dodao da je ženu zatekao u istom položaju i na istom mjestu gdje je vidio i prije tri godine.

"Bila je zgrčena, ništa nije pričala i samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo kćer, ali su obje vozilom hitne pomoći, uz pratnju policije, odvezene i smještene na odjel psihijatrije," objasnio je

Pročitajte i ovo Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića"

Iz bolnice su Vijestima rekli da je zatočena žena na odjelu psihijatrije liječena 2011. i 2012. i da je tada došla uz pratnju socijalnog radnika. Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog maltretiranja i fizičkog zlostavljanja kćeri

Majka je doktorima navodno rekla da je kćer prije više od deset godina poslana u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gdje je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze. Ispričala je i da je kćer u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila "injekciju u vrat", zbog čega je počela teško govoriti i hodati, sve dok nije i potpuno prestala. Navela je da ne izlazi iz stana jer je "kroz zid" čula da je susjedi hoće likvidirati.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu - 1 Geoblocking Lažna sniženja i online prijevare: Europarlamentarka Biljana Borzan iznijela poražavajuće podatke

Iako mještani tvrde da su slučaj više puta prijavljivali policiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru Vijestima navode da to nije točno, već da je Centar za socijalni rad 2022. prijavio sumnju na zanemarivanje.

"Nakon toga je  utvrđeno je da djevojka živi sa svojom majkom, da se ona slobodno kreće i obavlja komunikaciju putem telefona”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Pročitajte i ovo Policija traga za muškarcem Predao se Nakon pet dana u bijegu uhićen muškarac koji je prebio ženu i ubio psa

Iz Ministarstva rada i socijalnog sustava crnogorskom mediju su odgovorili da su za slučaj saznali 2021. kada je zbog zaglavljenih vrata reagirala Služba zaštite i spašavanja te da od tada rade na slučaju. Međutim, pišu Vijesti, u Centru su sa slučajem bili upoznati još prije 2011. godine, kada je kćer smještena na odjel psihijatrije, jer je tada socijalni radnik doktorima rekao da "ona unazad tri godine ne govori, ne komunicira ni sa kime, i da je majka fizički zlostavlja već duže vrijeme".

Istraga bi trebala pokazati što se zapravo svih ovih godina događalo i zaštio nije bilo pravovremene reakcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene