Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proširenje EU-a

Orban zavapio: "Izgubit ćemo Srbiju"

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp
Mađarski premijer je u intervjuu za austrijski medij rekao da zemlje zapadnog Balkana, a posebno Srbija, moraju biti prioritet EU-a u smislu proširenja.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da zemlje zapadnog Balkana moraju biti prioritet EU-a u smislu proširenja, a posebno Srbija.

"Moramo završiti stari zadatak proširenja prije nego li krenemo u novo proširenje s Ukrajinom. Ako ne integriramo Srbiju što je prije moguće, izgubit ćemo je. Srbija ima druge mogućnosti. Upravo je zaključen sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom", objasnio je Orban za Die Presse.

Proširenje EU nazvao je glavnim prioritetom Budimpešte tijekom presjedanja Vijećem Europske unije koje počinje 1. srpnja, prenosi B92.

Pročitajte i ovo Ilustracija užas u Italiji Trkača do smrti izgrizli rotvajleri: Pronašli ga u parku, imao je duboke rane na licu i rukama

Mađarski premijer je rekao i da je 2008. godine izgubljena prilika da Ukrajina uđe u NATO. Dodao je da je tada Rusija bila puno slabija, ali zemlje članice to nisu prihvaćale.

"Nismo uspjeli uspješno završiti pregovore za pristupanje Ukrajine i Gruzije što znači da je izgubljena perspektiva Ukrajine kao buduće članice EU i NATO-a", izjavio je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 11 Veliki intervju Milanović nije birao riječi: "Tudurić je probisvijet, Butković jazbinar, a vladavina Sanadera je bila zlatno doba u usporedbi s Plenkovićem"

Dva tjedna prije izbijanja rata u Ukrajini, istaknuo je mađarski premijer, bio je u Moskvi i "imao osjećaj da je moguća invazija". Tada je svoje dojmove prenio glavnog tajniku NATO-a i rekao da su u problemu "jer Rusi osjećaju da će prije ili kasnije morati silom riješiti sukob s Ukrajinom ako Ukrajina želi pristupiti u NATO".

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene