Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele okret prema Zapadu

'Angela, izbavi nas od zla!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u nedjelju ispred mađarskoga parlamenta i uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel podsjetilo vladu Viktora Orbana na obveze prema zapadnim saveznicima.

Zapad sa sve većim nemirom prati kako se Fidesz, Orbanova stranka desnoga centra, približava Rusiji u trenutku kad u Ukrajini divlja sukob.

Pročitajte i ovo Propalestinski prosvjed u Malmou - 4 Pratite iz minute u minutu VIDEO/FOTO Veliki prosvjedi u Švedskoj zbog Izraela na Eurosongu: Deseci tisuća ljudi na ulicama Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

Dva tjedna poslije posjeta Angele Merkel Budimpešti, u Mađarsku će doći i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prosvjednici u nedjelju drže transparente i izvikuju zahtjev da se Mađarska drži Europske unije, što dalje od ruske utjecajne sfere. Traže odlazak Orbana jer ga smatraju osobom koja je ugrozila demokratske slobode, tolerira korupciju i u diplomatskome je sukobu sa Zapadom.

FOTO Budimpešta: Na ulicama tisuće prosvjednika protiv Orbana

"Ne sviđa nam se upravljana demokracija, diktatura kakvu je Putin razvio u Rusiji. A upravo u tome smjeru kreće se Orbanova vlada", rekao je prosvjednik Jozsef Bruck. "Europski političari skreću pogled, a smiju to jer njihove glasače nije briga. Mi to želimo promijeniti".

Prosvjednici u Budimpešti drže i transparente na njemačkome, kao izravnu poruku Angeli Merkel: "Angela naša, izbavi nas od zla. Želimo ostati građani EU-a".

Idući parlamentarni izbori tek su 2018., a oporba je u Mađarskoj slaba, što Orbanu omogućuje da čvrsto vlada zemljom. Vlada i svojom strankom kojoj je na čelu veći dio od 27 godina koliko postoji. No Fidesz zadnjih mjeseci u anketama pada i sve su očitije pukotine koje su posljedica sukoba utjecajnih članova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene