450097
450097
450097
450097
450097

ČLANICA NON GRATA? 'Takva država treba biti isključena iz EU'

  • , 13.09.2016., 22:08
  • Autor:
  • komentara

Zemlja koja ima upitnu neovisnost sudstva i slobodu medija, ne bi trebala biti u EU, smatra ministar vanjskih poslova Luksemburga.

 
 
 
 
Incident u kojem je mađarska snimateljica srušila izbjegličku obitelj (Foto; AFP)
Incident u kojem je mađarska snimateljica srušila izbjegličku obitelj (Foto; AFP)

Zbog odnosa Mađarske prema izbjeglicama, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, poziva na suspenziju, pa čak i na isključenje ove zemlje iz Europske unije. 'Mađarska nije daleko do toga da naredi otvaranje vatre na izbjeglice', rekao je Asselborn za njemački Die Welt u intevjuu koji bi mogao pojačati strasti ususret sastanku zemalja članica u Bratislavi.

No, nije im zamjerio samo odnos prema izbjeglicama. On spominje i upitnu neovisnost sudstva, kao i slobodu medija. 'Svaka država koja krši ove temeljne vrijednosti trebala bi biti privremeno ili za stalno isključena iz EU. Jedino se tako može zaštiti kohezija i vrijednosti Unije', rekao je Asselborn.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako se njegovog luksemburškog kolegu ne može ozbiljno shvatiti. Drugi ino-ministri zemalja članica, primjerice Njemačke i Latvije, kažu kako shvaćaju da su neke članice 'nestrpljive'.

Iako u po EU pravu postoji mogućnost istupanja zemlje iz Unije, kao što smo vidjeli u slučaju Brexita, nije jasno postoji li mehanizam da se zemlju članicu isključi.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se