Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li mehanizma za to?

ČLANICA NON GRATA? 'Takva država treba biti isključena iz EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlja koja ima upitnu neovisnost sudstva i slobodu medija, ne bi trebala biti u EU, smatra ministar vanjskih poslova Luksemburga.

Zbog odnosa Mađarske prema izbjeglicama, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, poziva na suspenziju, pa čak i na isključenje ove zemlje iz Europske unije. 'Mađarska nije daleko do toga da naredi otvaranje vatre na izbjeglice', rekao je Asselborn za njemački Die Welt u intevjuu koji bi mogao pojačati strasti ususret sastanku zemalja članica u Bratislavi.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

No, nije im zamjerio samo odnos prema izbjeglicama. On spominje i upitnu neovisnost sudstva, kao i slobodu medija. 'Svaka država koja krši ove temeljne vrijednosti trebala bi biti privremeno ili za stalno isključena iz EU. Jedino se tako može zaštiti kohezija i vrijednosti Unije', rekao je Asselborn.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako se njegovog luksemburškog kolegu ne može ozbiljno shvatiti. Drugi ino-ministri zemalja članica, primjerice Njemačke i Latvije, kažu kako shvaćaju da su neke članice 'nestrpljive'.

Iako u po EU pravu postoji mogućnost istupanja zemlje iz Unije, kao što smo vidjeli u slučaju Brexita, nije jasno postoji li mehanizam da se zemlju članicu isključi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene