Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik problem Velike Britanije

Sunak u problemima: Kako britanski premijer namjerava riješiti migrantsko pitanje zbog kojeg trenutno gubi na anketama uoči izborne godine?

Rishi Sunak, britanski premijer
Rishi Sunak, britanski premijer Foto: Afp
Velika Britanija je u ponedjeljak najavila planove za smanjenje broja legalnih imigranata u zemlji podizanjem minimalne plaće koju moraju zarađivati za trećinu, u jeku pritiska na premijera Rishija Sunaka da se pozabavi rekordnim brojem novih imigranata.

Visoke razine legalne migracije dominiraju britanskim političkim krajolikom više od desetljeća i bile su ključni čimbenik u glasanju za izlazak iz Europske unije na referendumu 2016.

Premijer Rishi Sunak obećao je da će steći veću kontrolu nad migracijama nakon što su zastupnici njegove Konzervativne stranke kritizirali njegove rezultate po tom pitanju uoči izbora koji se očekuju iduće godine. Oporbena Laburistička stranka trenutno uživa veliku prednost u anketama.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan Izravna poruka Erdogan uputio oštru poruku premijeru Izraela: "Sudit će mu se kao i Slobodanu Miloševiću"

Poduzetnici i sindikati napali su te mjere kao kontraproduktivne za privatni sektor te državnu zdravstvenu službu koji pate od nedostatka radne snage.

Prošle godine se Ujedinjeno Kraljevstvo uselilo 745.000 više ljudi nego što ih se iselilo.

Razina imigracije ostala je jednako visoka od tada i migranti su većinom iz zemalja poput Indije, Nigerije i Kine, a ne iz EU-a što je ranije bio slučaj.

Pročitajte i ovo Vulkan Marapi vulkan na sumatri Erumpirao vulkan Marapi, najmanje 11 mrtvih: Stup pepela visok tri kilometra

Ministar unutarnjih poslova James Cleverly rekao je da bi nove mjere mogle smanjiti taj broj za 300.000.

"Imigracija je previsoka. Danas poduzimamo radikalne mjere da je smanjimo", rekao je Sunak, koji također pokušava deportirati ilegalne migrante u Ruandu gdje bi se rješavao njihov zahtjev za azilom.

Cleverly je rekao da će vlada podići minimalnu plaću koju moraju zaraditi strani kvalificirani radnici na 38.700 (oko 45.100 eura) godišnje, što je značajno povećanje u odnosu na dosadašnjih 26.200 funti (30.536 eura). Iz toga će biti izuzeti zdravstveni i socijalni radnici.

Pročitajte i ovo Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

Među drugim mjerama je zabrana stranim zdravstvenim radnicima da dovode članove obitelji u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojom vizom, povećanje nadoplate koju migranti moraju platiti za korištenje zdravstvenih usluga za 66 posto te povećanje minimalnog dohotka za obiteljske vize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene