Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ime joj je 'Radost'

Liječnici je operirali dok je bila fetus, danas je sretna djevojčica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kirurzi bolnice San Juan de Deu u Barceloni izveli su vrlo delikatan i kompliciran zahvat na fetusu u majčinom trbuhu.

Cilj je bio izliječiti bebu od rijetke i opasne bolesti pluća, od koje umire 90 posto pacijenata. Roditelji su djevojčici dali lime Alaitz, što znači radost na baskijskom, a ona je danas zdrava i sretna djevojčica.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

>> Dvomjesečnoj bebi uklonjen parazitski blizanac

Djevojčici je, dok joj je majka bila u 26. tjednu trudnoće, ustanovljena bronhijalna atrezija (nedostatak šupljine u plućnim kanalima) u desnom plućnom krilu. Riječ je o oboljenju koje izaziva zaustavljanje rada srca djeteta u materici, prenosi News24.

Ipak, Alaitz je preživjela operaciju i porođena je carskim rezom. Pri rođenju je težila 2,5 kilograma i nije bilo drugih zdravstvenih problema koji bi joj ugrožavali život. 'Jedino smo imali manju intervenciju zbog zastoja u radu respiratornih organa', rekao je dr. Eduardo Gratacos s prenatalnog odjela bolnice u Barceloni.

Tijekom te komplicirane operacije, fetusu se daje anestezija, a zatim se kroz mali rez u materici ubacuje endoskopska cijev, koja se djetetu ugura kroz usta, grkljan i dušnik. Nakon što su uočili problem, kirurzi su laserom spojili razdvojeni gornji i donji bronhi.

'Srce i pluća su se nakon toga počeli oporavljati', istaknuo je Gratacos. Presretna majka Monika nije mogla pronaći riječi zahvale liječnicima, koji su njezinoj djevojčici spasili život. 'Ta operacija je bila naša jedina opcija. Naša Alaitz danas vodi potpuno normalan život, zadovoljna je i sretna', rekla je majka djevojčice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene