Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomati: Zakon je besmislen

Libija zakonom zabranila Gadafijevim dužnosnicima ulazak u vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski parlement u nedjelju je usvojio zakon kojime se zabranjuje svima koji su bili viši dužnosnici tijekom 42-godišnje Gadafijeve vlasti da rade u novoj upravi što bi moglo natjerati i libijskog premijera da napusti položaj.

Premijer Ali Zeidan je bio diplomat Gadafijeve Libije prije no što je 1980. godine prebjegao i pridružio se oporbi. Tekst usvojenog zakona za sada ne razjašanjava je li on bio na dovoljno visokom položaju da ne bi mogao raditi u novoj libijskoj vladi.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> Libija: Francusko veleposlanstvo napadnuto autobombom

Diplomati u Tripoliju su rekli da je zakon besmislen jer je donesen pod pritiskom oružanih skupina a organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je pozvala parlament da odbaci nacrt zakona.

"Ovaj je zakon previše neodređen i potencijalno isključuje bilo koga tko je radio za vlasti tijekom četiri desetljeća Gadafijeve vladavine", rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za regiju.

Oko teksta zakona raspravljalo se mjesecima a parlament su na glasovanje u nedjelju natjerale akcije naoružanih skupina koje su zauzele dva ministarstva i rekle da neće otići dok se zakon ne usvoji.

"To je vrlo nepošten i ekstreman zakon no moramo na prvo mjesto staviti nacionalni interes kako bismo riješili krizu", rekao je Tawfiq Breik, glasnogovornik liberalnog bloka Savez nacionalnih snaga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene