Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak pogoršanih odnosa

Libija Švicarskoj dala rok do podneva za izručivanje dvojice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libija je izvijestila kako je spremna poduzeti odgovarajuće korake ako Švicarska do 12 sati po lokalnom vremenu ne izruči dvojicu poslovnih ljudi koji se skrivaju u švicarskom veleposlanstvu u Tripoliju.

Diplomatske razmirice koje su izbile zbog sudbine Rašida al-Hamdanija i Maxa Goldija, koji su našli utočište u veleposlanstvu 2008., eskalirale su prošli tjedan kada su libijski dužnosnici izvijestili da će prestati izdavati vize državljanima 25 europskih zemalja. Libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa u nedjelju je pozvao na razgovor veleposlanike zemalja članica EU-a, tražeći od njih da izvrše pritisak na Švicarce i uvjere ih da moraju izručiti Goldija libijskoj policiji, a Al-Hamdaniju omogućiti napuštanje zemlje u ponedjeljak do podneva, izvijestila je službena libijska novinska agencija JANA. 'Poduzet ćemo određene korake ako osoblje veleposlanstva ne ispuni ono što se od njih traži do određenoga roka', rekao je Kusa.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Slobodan ulazak u SAD Plenković: Ostvarili smo strateški cilj u korist hrvatskih građana Slika nije dostupna Objavilo Veleposlanstvo Ukinute vize za SAD: "Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza"

'Švicarsko veleposlanstvo namjerno krši zakone međunarodne konvencije te namjerno utječe na eskalaciju krize', rekao je. Goldi je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog kršenja uvjeta boravka u Libiji. Kusa je rekao da al-Hamdani može napustiti zemlju budući da ga je libijski prizivni sud oslobodio krivnje za isti prekršaj. Odnosi između Švicarske i Libije pogoršani su u srpnju 2008. kad je policija u Ženevi ispitala sina libijskog čelnika Moamera Gadafija zbog navodnog zlostavljanja jednog od zaposlenika hotela u kojem je odsjeo. Ubrzo nakon toga Libija je zabranila izlazak iz zemlje dvojici švicarskih poslovnih ljudi, a kasnije ih je optužila za kršenje uvjeta iz vize. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene