Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvaljujući Rosetti

Znanstvenici dobili odgovor na pitanje što je nastalo prije - komet ili sunčev sustav?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što je bilo prije, komet ili sunčev sustav?

Što je bilo prije, komet ili sunčev sustav? Ako ćemo se ravnati po starosti leda na kometu, odgovor je da su oboje formirani otprilike istovremeno, prije nekih 4,6 milijardi godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajne Sunčevog sustava VELIKI MISTERIJ CERESA 'Bilo bi lijepo ovdje sletjeti, zar ne?' Slika nije dostupna Na njega smo zaboravili LEGENDARNI AMERIČKI ASTRONAUT UPOZORAVA NASA-u Prije misije na Mars, postoji jedna važnija misija

Podatak o starosti leda na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko objavljen je studiji, koja je izašla u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters, a on govori da je je navedeni komet formiran istovremeno kad i naš sunčev sustav. Trenutno, taj komet istražuje sonda Rosetta.

Led na površini kometa je kristalne strukture, što se događa kad se voda hladi relativno sporo, poput recimo hlađenja u maglici ranog solarnog sustava. Autori studije vjeruju da se led formirao na temperaturama između -223 i -228 stupnjeva Celzija, prenosi Popsci.

Znanstvenici su do tog otkrića došli na način da nisu analizirali led na molekularnoj razini, već analizom kemikalija zarobljenih unutar leda na površini kometa. Led na površini tog kometa sadržavao je samo minijaturnu količinu plina argona, što je puno manja količina od one koju bi se očekivalo da je led amorfan, ili da ima neorganiziranu strukturu molekula. Da je led na površini tog kometa slučajno amorfan, to bi moglo značiti i da je formiran izvan solarnog sustava, u međuzvjezdanom prostoru.

Znantvenici vjeruju da će novi podaci pomoći drugim znanstvenicima na putu prema boljem razumijevanju načina na koji je formiran sunčev sustav.

Sonda Rosetta nastavit će istraživati komet 67P/Churyumov-Gerasimenko do rujna 2016. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene