442482
442482
442482
442482
442482

Priznao veliku grešku EU 90-ih godina na Balkanu

  • , 06.07.2016., 12:46
  • Autor:
  • komentara

Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, osvrnuo se u intervjuu za Dnevni avaz na 90-e godine na Balkanu.

 
 
 
 
EU (Foto: AFP)
EU (Foto: AFP)

Europska unija napravila je veliku grešku kada je 90-ih godina propustila odlučno nastupiti na Balkanu jer tada nije imala zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i ta greška više se nikad ne smije ponoviti, ocijenio je šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark istodobno pozvavši političare u BiH koji koče reforme da sa uozbilje i prestanu se ponašati kako da su u 19. stoljeću.

U intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz" Wigemark je istaknuo kako današnja EU ne može sebi priuštiti ignoriranje zapadnog Balkana, a na tu činjenicu ne utječe ni izlazak Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Zbog odgađanja prilagodbe SSP-a BiH trpi velike gubitke

Kazao je kako ne razumije primjedbe političara iz BiH koji se protive prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, odnosno uklanjanju carinskih zapreka za uvoz u BiH iz Hrvatske, i optužbe da time netko pokušava uništiti bosanskohercegovačku poljoprivredu.

Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini)

Lars-Gunnar Wigemark

Nema nikakve logike u tvrdnjama da EU pokušava uništiti proizvodnju u BiH, a istodobno joj pomaže u reformama koje bi tu proizvodnju trebale ojačati, kazao je švedski diplomat.

Na takvim optužbama inzistiraju vlasti Republike Srpske koje odlučno odbijaju mogućnost bescarinskog uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske uz procjenu kako bi na taj način poljoprivrednici u BiH trpjeli godišnje štete veće od 100 milijuna eura.

Prilagodba trgovinskih odredbi SSP-a uvjet je da bi tijela EU razmatrala zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Wigemark je kazao kako zapravo zbog odgađanja prilagodbe SSP-a BiH trpi velike gubitke, jer je ostala bez prava na izvoz nekih proizvoda na tržište EU koje ostaje najveće, bila u njemu Velika Britanija ili ne.

"To mi vrlo jasno govori da ljudi u stvari ne znaju o čemu pričaju", kazao je Wigemark.

Iracionalno ponašanje nekih političara u BiH koji blokiraju reforme usporedio je s dizanjem prašine koja bi mogla zamračiti europsku perspektivu te zemlje.

Ocijenio je ipak kako će se ta prašina slegnuti, a nakon toga će se morati nastaviti raditi od točke na kojoj se stalo.

"Trebalo bi prevladati politiku koja je bila svojstvena 19. stoljeću", poručio je Wigemark zaključujući kako ga stanje u BiH podsjeća na razdoblje razjedinjenosti, sukoba i tek privremenih savezništava kakvo je tada vladalo. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se