Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ona je njihova noćna mora

FOTO Islamisti bježe od žena jer ako ih one ubiju u raju će im biti uskraćene djevice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za ljudska prava u Siriji objavila je kako u borbi protiv islamista, YPG-om (kurdsku jedinicu za zaštitu) u Kobaniju zapovijeda i žena.

'Mayssa Abdo, poznata kao Narin Afrin zapovjeda YPG-om u Kobaniju zajedno s Mahmudom Barkhodanom', rekao je voditelj organizacije Rami Abdel Rahman, piše Breit Bard.

Irak se oslonio na kurdsku vojsku - Pešmerge, od kad borci Islamske države napreduju prema Bagdadu. Jedna jedinica Pešmergi sastoji se samo od žena i njima zapovjeda karizmatična Narin.

'Oni koji je poznaju kažu da je kulturna, inteligentna i flegmatična. Brine se za mentalno stanje boraca i zanima se za njihove probleme', rekao je aktivist Mustefa Ebdi.

Simbol otpora islamistima: Presudila sama sebi kako im ne bi pala u ruke

Sve žene Pešmerge su volonterke. Majke određeno vrijeme provode s djecom i treniraju dva puta tjedno, dok ostale žene treniraju svaki dan. Kako rukovati oružjem, obučavaju ih pripadnici SWAT-a (Special Weapons And Tactic), posebne snage reda zakona.

Ove su žene ponosne što se bore protiv Islamske države. 'Čast je biti dio moderne muslimanske države koja dopušta ženama da brane svoju domovinu. Imamo isti tretman kao i naši muški kolege, tako je određeno zakonom', rekla je jedna neidentificirana Kurdinja.

Džihadisti se boje žena na bojnom polju. Naime, oni vjeruju da ukoliko umru u borbi, u raju ih čekaju djevice. Ali, ako poginu od ženske ruke, djevice će im biti uskraćene. Stoga je ženska snaga samo svojom pojavom značajan faktor u borbi protiv fanatika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene