Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je presudilo?

Kubanski kardinal otkrio zašto su za novog Papu izabrali Bergoglia!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Jaime Ortega, havanski nadbiskup, otkrio je sadržaj govora kardinala Jorgea Marija Bergoglia koji je bio presudan za odluku kardinala da ga nekoliko dana poslije izaberu za poglavara Katoličke crkve, objavila je agencija I. media koja prati Vatikan.

U kongregacijama na kojima su se kardinali pripremali za konklave, kardinal Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa, kazao je kako bi želio da Crkva smogne snage "izaći iz sebe same" i približiti se rubnim područjima. Sadržaj razgovora na kongregacijama je tajan, no po povratku u svoju biskupiju, kubanski kardinal vjernicima je gotovo ekskluzivno otkrio misao pape Franje o poslanju Crkve.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

>> Papa Franjo ostaje u Domu sv. Marte

Budući papa je rekao da Crkva mora "izaći iz sebe same i zaputiti se u rubna područja", ali ne samo u geografskom smislu već i "u rubove egzistencije" gdje se nalaze zlo, nepravda i bol. Ortega je pročitao cjelovit tekst što mu ga je Bergoglio sutradan predao kazavši da za to ima odobrenje.

Bergoglio je osudio "Crkvu koja je sama sebi mjerilo", a osudio je i svojevrstan "teološki narcizam". Zauzeo se za reforme koje bi Crkvu "koja živi u sebi, od same sebe i za samu sebe" preobrazile u Crkvu evanđelja.

Nedugo nakon izbora pape i francuski kardinal Jean-Pierre Ricard, nadbiskup Bordeauxa spominjao je na kongregacijama upečatljive Bergoglijeve riječi jer je rekao da Crkva svoje probleme neće riješiti ako ne izađe u susret muškarcima i ženama od kojih se udaljila.

"Očekivali smo duhovnog papu, koji je iznutra ispunjen, ali i pastira i osjetili smo da je kardinal Bergoglio taj čovjek", rekao je nadbiskup Bordeauxa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene