Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadaju se promjeni

Kubanski disidenti podržali Obamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski disidenti pozdravili su inauguraciju novog američkog predsjednika Baracka Obame nadajući se kako će promijeniti politiku prema Kubi koju je vodio njegov prethodnik George W. Bush.

Dvadesetak uglednih kubanskih disidenata okupilo se u Američkoj interesnoj sekciji u Havani gdje su pratili svečanu inauguraciju istaknuvši kako je dolazak Obame ponudio nadu u poboljšavanje političkih odnosa između Kube i SAD-a, ali i ublažavanje embarga koji je na snazi već godinama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva objavila Kuba će osloboditi još šest disidenata Slika nije dostupna Prosvjedi na Kubi VIDEO: 30 'Dama u bijelom' uhićeno u Havani

>> Bez euforije: 'Dosta lažnih obećanja, slijedi novo doba odgovornosti'

'Ne mislim da će Obama ukinuti embargo, no on je mnogo fleksibilniji i otvoreniji od Busha. Za kubanski narod to je dobra stvar,' kazala je Berta Solar Fernandez, jedna od 'žena u bijelom" koja svake nedjelje mirno prosvjeduje protiv zatvaranja supruga koji je 2003. godine završio u zatvoru zbog prosvjeda protiv kubanskih vlasti. Za politiku dosadašnjeg predsjednika Busha smatra da je samo pogoršala odnose između dviju zemalja vjerujući kako će Obama donijeti pozitivne promjene.

'Busheva politika je doživjela potpuni neuspjeh. Samo je ojačala 'talibanske' strukture u kubanskoj vlasti kojima je trebalo zaoštravanje odnosa i stvaranje slike od državnom neprijatelju. Sada bi se stvari mogle ublažiti. Obama nam je svima vratio nadu,' dodao je Oscar Espinosa Chele koji je 2003. godine pritvoen zbog 'rušenja države' no kasnije je pušten na slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Predsjednik Raul Castro, koji je vođenje Kube preuzeo u veljači nakon što se njegov brat Fidel povukao zbog zdravstvenih razloga, spreman je na pregovore s Obamom, međutim izrazio je sumnju u njihov pozitivan ishod.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene