Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor s Wagnerom

Peskov o pobuni vagnerovaca: "To nije imalo nikakva utjecaja na specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini"

Vagnerovci odustali od pobune
Vagnerovci odustali od pobune Foto: Afp
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da će ponedjeljak ostati neradni dan za stanovnike ruske prijestolnice, iako je oružani obračun na glavnoj cesti prema gradu okončan.

U ranim jutarnjim satima subotnje pobune ruske plaćeničke vojske Wagner Sergej Sobyanin proglasio je ponedjeljak slobodnim danom za većinu ljudi u Moskvi iz sigurnosnih razloga i zamolio ih da ostanu kod kuće.

Odluka je donesena dok su Wagnerove snage napredovale u konvoju prema Moskvi u misiji svrgavanja ruskog vojnog vodstva.

U gradu su postavljeni kontrolni punktovi i zatvorene su ceste.

Pobuna je bila dramatična, ali je kratko trajala, a Prigožin se povukao nakon što je postigao dogovor s Kremljom, prema kojem se preselio u Bjelorusiju u zamjenu za to da Moskva odustane od njegova kaznenog progona.

Pročitajte i ovo Mihajlo Podoljak Prigožin im je ratni zločinac Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV, savjetnik Zelenskog govori o situaciji u Rusiji: "Nama je, bez sumnje, simpatično što konačno počinje građanski rat"

Peskov: Pobuna vagnerovaca nije imala utjecaj na rusku operaciju u Ukrajini

Oružana pobuna koju je pokrenuo šef plaćeničke paravojske Wagner Jevgenij Prigožin nije imala nikakva utjecaja na 16-mjesečnu "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je također rekao da nema saznanja o bilo kakvim promjenama u stavu predsjednika Rusije Vladimira Putina prema njegovu ministru obrane Sergeju Šojguu.

Prigožin, oligarh koji je postao ratni vođa i vodi privatnu Wagnerovu vojsku, tjednima je javno osuđivao Šojgua i ruskog vrhovnog generala Valerija Gerasimova.

Pročitajte i ovo Rostov na Donu - 2 Iz minute u minutu VIDEO Otkriveni detalji dogovora Kremlja i Prigožina: Vagnerovci odustali od pobune, poznato što im je obećano

U žestokim napadima na društvenim mrežama optužio ih je za nesposobnost i okrivio za mnoštvo neuspjeha na bojnom polju koje su ruske snage pretrpjele u Ukrajini. Wagnerove snage odigrale su ključnu ulogu u Ukrajini, uključujući zauzimanje istočnog grada Bahmuta.

Dugotrajna borba za vlast između Prigožina i ruskog vojnog vrha iznenada je u petak eskalirala u sveobuhvatnu pobunu, kada je šef Wagnera najavio marš pravde na Moskvu.

Pobuna je završila u subotu navečer kada je postignut dogovor o smirivanju krize koja je prijetila Putinovu vodstvu. Prema dogovoru koji je postignut uz posredovanje Bjelorusije, Prigožin neće biti procesuiran za pobunu i preselit će se u Bjelorusiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novo podrhtavanje Potres probudio stanovnike Banovine: "Blizu i jako. Kuća se zatresla, jaki zvuk"

Wagnerove trupe viđene su kako napuštaju Rostov na Donu i vraćaju se u svoje terenske logore izvan grada. Regionalni guverner Vasilij Golubev rekao je ruskoj državnoj agenciji TASS da su snage otišle rano u nedjelju.

Dugogodišnji bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko Prigožina osobno poznaje 20 godina.

Peskov je rekao da je Putin u telefonskom razgovoru s Lukašenkom izrazio zahvalnost što je Prigožinu ponuđen azil u Bjelorusiji rekavši da je taj potez spriječio krvoproliće.

Detalje subotnjih zbivanja u Rusiji pročitajte >>OVDJE 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene