Obavijesti Video Pretražite Navigacija
istražili smo

Ovo su simptomi bolesti od koje je osam dana nakon zaraze preminula 27-godišnjakinja: Ne postoji cjepivo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što je vijest o smrti Makedonke zaraženom bolešću krimsko-kongoanskom hemoragijskom groznicom proširila svijetom, istražili smo koje su specifičnosti tog virusa.

27-godišnja Makedonka preminula je osam dana nakon zaraze bolešću koju prenose krpelji.

Imala je simptome slične gripi. Istražili smo kakva je bolest krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF).

Stopa smrtnosti je 10 do 40 posto, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, a smrt nastupa u drugom tjednu bolesti. Ozdravljenje onih koji prežive općenito počinje deveti ili deseti dan.

Riječ je o bolesti za koju ne postoje cjepiva, a prenosi se ugrizom krpelja ili kontaktom sa zaraženom krvlju ili tkivom životinje tijekom i nakon klanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alarmantan porast slučajeva Na otoku se širi smrtonosna mačja korona: Zanimljivo je kako će ih liječiti

S čovjeka na čovjeka može se prenijeti krvlju, izlučevinama, organima ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe. Primjerice, u bolnicama se može pojaviti ako se nepravilno streilizira medicinska oprema ili se ponovno koristi kontaminirani pribor.

Duljina inkubacije ovisi o načinu zaraze. Ako je riječ o ubodu krpelja, inkubacija traje tri do devet dana, a u kontaktu s krvi ili tkivom obično traje pet do šest dana.

Prvi simptomi bolesti su iznenadna visoka temperatura, bol u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, ukočenost, bolovi u očima, osjetljivost na svjetlo. Među ranim simptomima mogu se javiti i mučnina, povraćanje, proljev, grlobolja, nagle promjene raspoloženja.

Pročitajte i ovo Autom zapeo u poplavljenom podvožnjaku već duže vrijeme FOTO/VIDEO Zagrebački podvožnjak koji se zatvara i zbog jutarnje rose: Noćna mora i velika opasnost za vozače, pogledajte što kažu iz Grada

Ostali klinički znakovi upućuju na ubrzan rad srca, povećane limfne čvorove, osip. Obično postoje dokazi o hepatitisu, teškim bolesnicima propadaju bubrezi, a jetra ili pluća zataje nakon petog dana.

Dijagnosticira se pomoću nekoliko različitih laboratorijskih pretraga, a liječi se općim liječenjem simptoma. Postoji i antivirusni lijek ribavirin.

CCHF je endemičan u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i u Aziji, u zemljama južno od 50. sjeverne paralele.

Makedonka koja je umrla od zaraze bila je u kontaktu s 67 osoba za kojima policija traga.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene