Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudio materijalizam

Korejci oduševljeni: Papi skandirali, pokrenuli meksički val i razvili golem barjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo je na stadion, na kojem ga je dočekalo oko 45 tisuća vjernika, ušao u papamobilu otvorena krova i nekoliko puta se zaustavio, a jednom i sišao iz vozila kako bi pozdravio vjernike.

Papu Franju su u petak oduševljeno pozdravili vjernici na njegovoj prvoj misi u Južnoj Koreji na stadionu u Daejeonu tijekom koje je pozvao stanovnike ove zemlje u brzom razvoju da odbace materijalizam i 'nečovječne ekonomske modele'.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Južna Koreja je jedna od najuspješnijih azijskih ekonomija, ali je njezino društvo obilježeno rastućom nejednakošću, žestoko natjecateljskom obrazovnom i radnom etikom i najvišom stopom samoubojstava među razvijenim zemljama.

Papa nadletio Hrvatsku: Evo što nam je poručio!

Franjo je osudio 'materijalizam' i 'duh neobuzdanog natjecanja' te predstavio Evanđelje kao 'protuotrov duhu očaja koji izgleda da raste kao rak u društvima koja su izvanjski imućna, a ipak često doživljavaju unutarnju tugu i prazninu'.

Održao je misu u Daejeonu, 140 km južno od glavnog grada Seoula, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije (Veliku Gospu) jedan od najvažnijih dana u Katoličkom kalendaru i na korejski Dan oslobođenja, državni praznik.

'Neka kršćani ove zemlje budu velikodušna snaga duhovne obnove na svakoj razini društva', rekao je papa Franjo.

Sišao iz vozila pozdravljati vjernike

Na stadion je ušao u papamobilu otvorena krova, zaustavljajući se nekoliko puta tijekom puta te sišavši jednom iz vozila kako bi pozdravio vjernike.

Okupljenih oko 45.000 vjernika su skandirali 'Viva il Papa' (Živio Papa na talijanskom), pokrenuli meksički val i razvili golem barjak u njegovu čast.

Papa je u jednom trenutku prekinuo svoj govor...

Od 50 milijuna Južnokorejaca samo nešto više od 10 posto je katolika, ali njihov broj postojano raste. Njihov broj se učetverostručio od oko 1,3 milijuna 1980. na 5,4 milijuna 2013.

Papa je u razgovoru s izaslanstvom rođaka žrtava prije mise nastojao utješiti one koji su izgubili nekoga u potonuću trajekta Sewola, nacionalnoj tragediji u kojoj je u travnju poginulo više od 300 ljudi, većinom srednjoškolaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene