Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoki udari

VIDEO Rusi preuzeli potpunu kontrolu nad važnim gradom, objavili snimke: "Bombe padaju po Ukrajincima, a ovo su naše zastave"

Ruska vojska preuzela je punu kontrolu nad tvornicom koksa i kemikalija u Avdijivki, izvijestile su ruske državne novinske agencije u ponedjeljak, nakon što je tijekom vikenda, nakon mjeseci razornih borbi, veći dio grada pao u ruke ruskih snaga.

Ruske su vlasti u nedjelju priopćile da kontroliraju taj grad u regiji Donjecka, ali da se ukrajinske jedinice još nalaze u tvornici, posljednjem uporištu Ukrajine na sjeverozapadnim rubovima Avdijivke.

"Ruske zastave istaknute su na upravnim zgradama", citirala je državna novinska agencija TASS priopćenje ministarstva obrane.

Državna novinska agencija RIA objavila je kratku bezvučnu videosnimku iz zraka koja prikazuje eksplozije nad objektom koji bi mogao biti industrijsko postrojenje.

"Neprijatelj konstantno napada bombama danju i noću i ne prestaje simultano napdati iz više smjerova", tako je situaciju opisao Oleksandr Tarnavskij, zapovjednik ukrajinskog jugoistočnog sektora obrane.

Reuters nije neovisno provjerio autentičnost videosnimke ni izvješća.

Pad Avdijivke najveći je dobitak Rusije otkako je zauzela grad Bahmut u svibnju 2023. i gotovo dvije godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat punih razmjera u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

Avdijivka, koju Rusi zovu Avdejevka, prije rata imala je oko 32.000 stanovnika, a nakratko su je 2014. zauzeli separatisti koje podržava Moskva da bi je ponovno zauzele ukrajinske trupe i izgradile opsežne utvrde.

Avdijivka se nalazi u industrijskoj regiji Donbas, 15 km sjeverno od grada Donjecka koji je pod ruskom okupacijom. Prije rata tvornica koksa iz sovjetskog doba bila je jedna od najvećih u Europi.

Prema neslužbenim navodima u Avdijivku su se borili i pripadnici kontroverzne bojne Azov koji su branili Mariupolj i Azovstal.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

Iz Ukrajine nema komentara o zauzimanju, ali je u subotu general-pukovnik Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao da su se njegove trupe vratile na sigurnije položaje izvan grada "kako bi izbjegle okruživanje i radi zaštite života i zdravlja vojnika".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene