Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saveznici najavili bombardiranje kopnenih snaga

Britanski general: Gadafijevo zrakoplovstvo više ne postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sile zapadne koalicije šestu noć za redom nastavile su s bombardiranjem Tripolija. Savezničke snage zasad nisu uspjele zaustaviti Gadafijeve tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika.

Napadi su noćas bili usmjereni na Tajuru, predgrađe Tripolija, piše CNN. Dodaje kako zapadna koalicija koristi sve mjere kako bi zaštitila civile od napada. U Tripoliju se jutros prije zore čulo nekoliko snažnih detonacija, a gradom je odjekivala paljba iz protuzračnog oružja. Libijski dužnosnici rano jutros su odveli starne novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zračnim napadima tijekom noći.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac Oglasio se turski kirurg čija je pacijentica nakon zahvata umrla u Srbiji, otkrio na što sumnja

Zapovjednik britanskih zračnih snaga koje sudjeluju u nametanju UN-ove zone zabrane leta nad Libijom, vicemaršal Greg Bagwell izjavio je da Gadafijevo ratno zrakoplovstvo 'više ne postoji kao borbena sila', te da saveznici sada mogu 'nekažnjeno' djelovati na libijskom nebu, prenosi BBC.

Libijski zračni prostor u potpunosti kontrolira koalicija

'Praktično, libijsko ratno zrakoplovstvo više ne postoji kao borbena sila, a Gadafijeva mreža zapovijedanja i nadzora teško je oštećena, do točke da mi možemo nekažnjeno operirati u libijskom zračnom prostoru' rekao je Bagwell, obraćajući se novinarima u zračnoj bazi u južnoj Italiji, iz koje za Libiju polijeću zrakoplovi RAF-a.

Bagwel je rekao da su američke, francuske i britanske snage, koje od subote izvode zračne udare u Libiji, 'uklonili Gadafijeve oči i uši' te 'uništili većinu njegovog ratnog zrakoplovstva'.

Britanski viceamaršal je kazao da koalicijske snage sada napadaju Gadafijeve kopnene snage. 'Libijske kopnene snage imamo pod stalnim nadzorom i napadamo ih kada god oni zaprijete napadima na civile ili naseljene centre', rekao je.

TV Arabya je objavila da je noćas meta napada bila Gadafijeva rezidencija u Ajdabyahu.

Nastavlja se s pritiskom

Američki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je jučer u telefonskoj konferenciji za tisak da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova. Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak.

Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu. Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je da su francuske zračne snage uništile deset libijskih oklopnih vozila u posljednja tri dana.

Tenkovi u Misarti se povukli nakon zračnih napada

Cilj prethodnog koalicijskog zračnog napada su bili tenkovi snaga Moamera Gadafija u zapadnom libijskom gradu Misrata, gdje su civili već više od tjedan dana izloženi napadima, dok su kod Adždabije vladine snage nastavile napade na nekoliko stotina pobunjenika ukopanih u tom istočnom gradu.

Liječnik u Misrati izjavio je za Associated Press da su se tenkovi povukli nakon zračnih napada, dodajući da je u zračnim napadima pogođena zrakoplovna akademija i prazno krilo bolnice. 'Neki od tenkova su pogođeni a drugi su se povukli. Bojimo se povratka tenkova ako zračni napadi prestanu', rekao je libijski liječnik. Izvješće se nije moglo odmah potvrditi, jer je novinarima zabranjen ulaz u Misratu, izvijestio je američki javni radio NPR.

>> SAD bombardirao ostatke srušenog F-15 da ne završi u krivim rukama

Akcija saveznika je izvedena dok su se ratni brodovi koalicije kretali prema obalnim vodama Libije, kako bi provodili embargo na oružje protiv Gadafijeva režima.

U Bengaziju koji drže pobunjenici, dužnosnici privremene vlade rekli su u srijedu da još 16 civila ubijeno u Misrati, povrh oko 40 ubijenih u ponedjeljak i utorak. 'Pobunjenici u Bengaziju kažu da Gadafijeve snage sada kontroliraju bolnicu u Misrati i da su na krov postavili snajperiste', navodi NPR.

U borbama oporbenih i vladinih snaga na periferiji grada Adžabija, oko 500 kilometara istočno od Tripolija, u srijedu nije bilo većih pomaka.

Američki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u telefonskoj konferenciji za tisak da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova.

U samo jednom danu saveznici izveli 175 borbenih letova

Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak. Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu.

Kontraadmiral Hueber također je istakao kako nema izvješća o civilnim žrtvama u napadima koalicijskih snaga u Libiji. 'Nije bilo izvješća o civilnim žrtvama. Naša je misije ovdje zaštita civilnog stanovništva i mi biramo ciljeve s time kao glavnim prioritetom', dodao je.

Još nema dogovora tko preuzima zapovjedništvo

Također u srijedu, članice NATO-a su radile na planu koji bi mogao omogućiti SAD-u da uskoro preda operativni nadzor nad zonom zabrane leta iznad Libije. Potez bi omogući SAD-u da se prebaci u pozadinske funkcije, kao što je popuna gorivom u zraku. Francuska je ponudila kompromisno rješenje, prema kojem bi NATO preuzeo operativno vodstvo, pod nadzorom 'ad hoc' političkog odbora ministra vanjskih poslova zapadnih i arapskih zemalja. Međutim, u srijedu navečer se članice NATO-a, ni nakon tri dana razgovora, nisu uspjele dogovoriti ni donijeti odluku o tome da NATO preuzme zapovjedanje vojnim operacijama u Libiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene