Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nedostaje oružja

Ključan ukrajinski grad mogao bi pasti svakog trenutka: Rusi su ga okružili, Zelenski poslao poruku

Avdijivka
Avdijivka Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obećao je da će učiniti sve kako bi "spasio što više ukrajinskih života".

SAD je upozorio da bi Rusija mogla zauzeti ključni grad na istoku Ukrajine, Avdijivku - poprište nekih od najžešćih borbi u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Avdijivka je u opasnosti da padne pod kontrolu Rusije", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, navodeći ukrajinski nedostatak streljiva.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obećao je da će učiniti sve kako bi "spasio što više ukrajinskih života".

Ruske trupe su napravile velike korake u zauzimanju Avdivijke te prijete da će je opkoliti.

Grad koji je gotovo potpuno uništen smatra se ulazom u obližnji Donjeck, regionalnu ukrajinsku prijestolnicu koju su zauzeli borci koje podržava Rusija 2014., a kasnije je ju je anektirala Moskva.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin - 1 Savjet mladim zaposlenicima Putin obišao tvornicu tenkova i otkrio što je potrebno da Rusija opstane: "To je potrebno da biste se širili"

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je potpunu invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Na brifingu u četvrtak u Washingtonu, Kirby je rekao da bi Avdivijka mogla pasti "jer ukrajinskim snagama na terenu ponestaje topničkog streljiva".

"Rusija šalje val za valom vojnika da napadnu ukrajinske položaje", rekao je.

"A budući da Kongres tek treba usvojiti dopunski prijedlog zakona, nismo bili u mogućnosti Ukrajini osigurati topničke granate koje su joj očajnički potrebne da ometu te ruske napade. Ruske snage sada dolaze do ukrajinskih rovova u Avdivijki i počinju nadjačavati ukrajinsku obranu", objasnio je

Ranije ovog tjedna američki Senat odobrio je paket inozemne pomoći od 95 milijardi dolara - uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu - nakon višemjesečnog političkog prepucavanja, ali se suočava s teškom bitkom u Zastupničkom domu.

Pročitajte i ovo Screenshot Žestoki napad u Belgorodu VIDEO Rakete pale na stadion i trgovački centar, ljudi zatrpani u ruševinama

Ukrajina kritično ovisi o opskrbi oružjem iz SAD-a i drugih zapadnih saveznika kako bi se mogla nastaviti boriti protiv Rusije - mnogo veće vojne sile s obiljem topničkog streljiva. Glavni tajnik NATO-a Jen Stoltenberg upozorio je u četvrtak da američki neuspjeh da odobri nastavak vojne pomoći Ukrajini već ima utjecaj na bojno polje.

"Činimo sve što možemo kako bismo osigurali da naši ratnici imaju dovoljno upravljačkih i tehnoloških sposobnosti da spase što je moguće više ukrajinskih života", rekao je u svom video obraćanju kasno u četvrtak ukrajinski predsjednik Zelenski.

U petak će Zelenski posjetiti Berlin i Pariz gdje se očekuje da će potpisati sigurnosne paktove s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Ukrajinski general Oleksandr Tarnavskij priznao je kasno u četvrtak da se "unutar" Avdivijke vode žestoke bitke, piše BBC.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi"

"Cijenimo svaki komad ukrajinske zemlje, ali najveća vrijednost i prioritet za nas je očuvanje života ukrajinskog vojnika", rekao je.

Novoimenovani vrhovni zapovjednik Ukrajine, Oleksandr Srsky, posjetio je bojišnicu u području Avdivijka ovaj tjedan te priznao da je situacija tamo teška. Rekao je da ruska vojska nije brojila gubitke, koristeći svoje trupe kao topovsko meso.

Kijev kaže da je elitna ukrajinska brigada sada poslana u Avdijevku i da je raspoređeno rezervno topništvo.

U neprovjerenim izvješćima, ruski vojni blogeri rekli su u četvrtak da je ključni ukrajinski obrambeni položaj u južnoj Avdiivki, poznat kao Zenit, sada pod kontrolom Moskve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene