Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE NOVI URAGAN

Klimatolog objasnio ima li uragan Irma veze s klimatskim promjenama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da će nakon Floride Irma pogoditi i druge američke savezne države. Pustoš kakvu je ostavila na Karibima i Kubi izaziva velik strah. A Donald Tramp poziva Amerikance na zajedništvo i izbjegava izraz "klimatske promjene".

Omanji tornado najavio je golemu Irmu koja je došla do obala Floride, a prema očekivanoj putanji, pogodit će i druge savezne države. Proglašena je opasnost za Alabamu i Georgiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOST DNEVNIKA NOVE TV Što uzrokuje uragane snažne poput Irme i jesu li oni mogući i u Hrvatskoj? Evo što kaže stručnjak Slika nije dostupna VELIKA OPASNOST Irma ne stiže sama: Za njom dolazi i uragan Jose, koji sve više jača

"Pripremili smo se. Spremni smo koliko možemo biti spremni za takvu nepogodu. Cijela Amerika tuguje za onima koji su već izgubili svoje živote. Irma je već odnijela brojne živote, a još nije udarila na kopno", poručio je američki predsjednik Donald Trump.

Irma je na svojem putu već poharala Karipsko otočje, odnijela brojne živote i izazvala veliku štetu. Prije Floride udarila je Bahame i sa sobom povukla more.

Poharala je i Kubu uz snažne vjetrove i podignutom razinom mora. Havana je poplavljena, a spasilačke službe spašavaju zatočene ljude.

Događaje s velikim zanimanjem prate i u Europi. Posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu, čiji su otoci također opustošeni.

"Trenutačno pokušavamo te otoke vratiti na noge. Proživjeli su grozno iskustvo, ali ne zaboravite da novi urgan dolazi. Uragan Jose", rekao je Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova.

Serija uragana, koji se kreću s Atlantika prema kopnu, uobičajena je za ovaj dio godine, ali njihova razorna moć, postaje sve veća. Znanstvenici tu pojavu pripisuju porastu temperature.

Klimatolog Mirko Orlić kaže da postoje tri parametra koja opisuju uragane. "Jedan je njihova učestalost pojavljivanja, ta se nije uspjela povezat s temperaturom, ali preostala dva parametra, a to je jačina uragana, to znači brzina vjetra i njegovo trajanje, dakle ta dva parametra se mogu povezat s temperaturom", kaže Orlić.

Dakle, uz veću temperaturu dolaze snažnije, opasnije i dugotrajnije oluje. Lekcija koju Donald Trump nije naučio prije nego što je odlučio napustiti Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

"Ovi uragani sigurno se uklapaju u ideju o klimatskim promjenama. Dakle, ako smo dosad imali zagrijavanja i zbog toga su se uragani mijenjali to je očito razlog da će se to tako dešavati i ubuduće", kaže Orlić, koji naglašava da jedna sezona uragana ipak nije dovoljna.

Klimatolozima je potrebno najmanje 30 godina kako bi prepoznali i utvrdili uzorak koji se ponavlja. Ostaje pitanje ima li ovaj planet toliko vremena?

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene