Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međuetnički nemiri

Kina: Uhićeno 15-ero koji su iglama ubili gotovo 200 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi nemiri izbili su u Urumqiju, glavnome gradu pokrajine Xinjiang na zapadu Kine, u kojoj je u srpnju u međuetničkim sukobima poginulo gotovo 200 ljudi, pošto su u četvrtak prosvjednici demonstrirali protiv napada injekcijskim iglama, javljaju agencije.

Policija je uhitila 15 osoba osumnjičenih da su napadali zaraženim iglama. Američka agencija AP javlja da su tisuće pripadnika naroda Han, koji je u Kini većinski, prosvjedovale u Urumqiju protiv pogoršanja sigurnosti u gradu od 2,5 milijuna stanovnika. Han-Kinezi pretukli su Ujgura sumnjičeći ga da je počinitelj napada iglama, ali iz bijesne gomile spasila ga je policija i prebacila u bolnicu, dodaje Reuters. Agencije javljaju pozivajući se na državne medije, da su se glasine o tome da su pacijenti oboljeli od AIDS-a zaraženim iglama napadali ljude pokazale netočnima.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

>> VIDEO: Sukobili su Kinezi i Ujguri

Državni mediji ne navode koliko je ljudi bilo napadnuto iglama. Dnevni list China Daily u svome online izdanju piše da nitko nije zaražen ili otrovan napadom injekcijom iglom u Urumqiju. Iako vlasti tvrde da se mir vratio poslije nemira započetih 5. srpnja između Ujgura i Hana, strah se uvukao u stanovništvo. U najtežem međuetničkom nasilju Ujguri, koji su turkofoni muslimani i većinsko stanovništvo u pokrajini Xinjiang, napali su pripadnike u Kini većinskog naroda Han 5. srpnja, pošto su dvojica ujgurskih radnika bila ubijena u tvornici na jugu zemlje. Dva dana poslije pripadnici naroda Han krenuli su u osvetu. U sukobima je ubijeno gotovo 200 ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene