Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uveden policijski sat

VIDEO: Sukobili su Kinezi i Ujguri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina kineskih prosvjednika je, reagirajući na ujgurske prosvjede, u utorak nakratko uspjelo, unatoč suzavcu koji je na njih bačen, probiti policijski kordon tijekom uličnih prosvjeda u Urumqiju na zapadu Kine, izvješćuju u utorak svjetske agencije.

Najviša dužnosnica UN-ove udruge za ljudska prava izjavila je u utorak kako je iznimno zabrinuta zbog nasilja na sjeverozapadu Kine. 'Taj iznimno visok broj ubijenih i ranjenih u manje od dva dana prosvjeda zabrinjavajuć je', rekla je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, dodavši kako smatra da je riječ o 'velikoj tragediji'.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Slika nije dostupna Međuetnički nemiri Kina: Uhićeno 15-ero koji su iglama ubili gotovo 200 ljudi

U kineskoj pokrajini Xinjiang prosvjedi Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, ne smiruju se ni danas, trećeg dana najjačih etničkih sukoba u proteklih godina u kojima je poginulo najmanje 156 ljudi, a više od 800 je ranjeno. Nekoliko stotina ujgurskih prosvjednika rano ujutro su se ponovo sukobili s policijom na ulicama Urumqija, glavnog grada Xinjianga, dok su kineske vlasti vodile skupinu stranih novinara na obilazak tom zapadnom pokrajinom. Među prosvjednicima su se nalazile i mnoge žene, u tradicionalnoj muslimanskoj odjeći pokrivenih glava, koje su zahtijevale da se oslobode njihovi sinovi i muževi koje su kineske vlasti tijekom noći privele zbog sudjelovanja u prosvjedima i neredima.

Službena agencija Xinhua javila je kako su ujgurski prosvjednici i u utorak nastavili 'izvikivati slogane i stvarati kaos'. Agencija je također javila da su u vezi sa neredima koji su počeli u nedjelju uhićene 1.434 osumnjičene osobe. Strane agencije javljaju kako su u utorak prema centru Urumqija krenule i stotine Kineza, pripadnika naroda Han, naoružani drvenim palicama, ali su ih jake snage osiguranja zaustavile i počeli su se razilaziti.

Više od 20.000 pripadnika vojske i policije obuzdava nerede u Urumqiju

Nemiri su počeli u nedjelju, kad su prosvjednici, pripadnici ujgurske manjine, kojih je prema vlastima bilo oko 500, a prema organizatorim prosvjeda oko 3 tisuće, blokirali promet, palili vozila i sukobili se s policijom. Povod za prosvjede bilo je nezadovoljstvo Ujgura zbog načina na koji je kineska vlast intervenirala u sukobu između kineskih i muslimanskih, ujgurskih tvorničkih radnika u kojima je u lipnju poginulo dvoje Ujgura. Više od 20.000 pripadnika policije i vojske angažirano je na suzbijanju nereda u Urumqiju. Policija je u ponedjeljak navečer rastjerala oko 200 ljudi koji su se 'pokušali okupiti' ispred glavne džamije u gradu Kashgaru, objavila je Xinhua.

Muslimanska manjina Ujgura, koja čini skoro polovicu od ukupno 20 milijuna stanovnika Xinjianga, smatra da ne sudjeluje dovoljno u gospodarskom i političkom odlučivanju u svojoj pokrajini. Kineske vlasti drže da su nemire potaknule separatističke skupine Ujgura u inozemstvu koje žele stvoriti neovisnu državu za Ujgure i sumnjiče ih za terorizam i veze s Al Kaidom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene