Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći američki kreditor

Kina u strahu zbog fiskalne litice niz koju bi mogla pasti Amerika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je, kao najveći američki kreditor, pozvala Washington da poduzme odlučne poteze kako bi se izbjegla dužnička kriza i pad Amerike niz 'fiskalnu liticu'.

Kina je pozvala Washington da poduzme odlučne poteze kako bi izbjegli dužničku krizu i osigurali sigurnost kineskih investicija, dok se približava rok američkom Kongresu da poveća limit za zaduženje ili će se država suočiti sa situacijom da ne može otplaćivati dugove, piše VOA.

Pročitajte i ovo Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Sastao se s kongresnim čelnicima Nema pomaka oko blokade vlade: Trump ne odustaje od 5 milijardi dolara za zid prema Meksiku

>> Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

Pomoćnik kineskog ministra financija Zhu Guangyao je kazao da je 'prirodno' što je ta država zabrinuta za razvoj događaja oko 'fiskalne litice' u SAD-u. Kina je najveći američki kreditor, a 17. listopada je rok za SAD da podigne razinu najvećeg mogućeg zaduženja.

'SAD jasno razumije naše strahovanje Kine u vezi fiskalne litice', kazao je Zhu u Pekingu te dodao kako Peking i Washington razgovaraju o ovoj temi.

'Tražimo da SAD ozbiljno poduzme korake kako bi pravovremeno, odnosno do 17. listopada, riješili političke probleme oko podizanja limita zaduživanja i spriječili situaciju da SAD ne može uredno vraćati dugove, kako bi se zajamčila sigurnost kineskih ulaganja u SAD-u i globalni gospodarski oporavak', rekao je zamjenik ministra financija te dodao kako je to odgovornost SAD-a.

'Nadamo se da je SAD naučila lekciju iz prošlosti', rekao je Zhu misleći na snižavanje savršenog kreditnog rejtinga zbog slične situacije 2011. godine. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene