Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema kompromisa'

Kina osuđuje tvrdoglavost japanskog premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinezi su osudili tvrdoglavost japanskog premijera Yoshihika Noda koji je izjavio kako nema nikakve mogućnosti kompromisa s Kinom u pogledu suvereniteta nad otočjem u Istočnom kineskom moru oko kojih se dvije države spore, nazivanih Senkaku na japanskom ili Diyaou na kineskom jeziku.

‘Kina je iznimno nezadovoljna i oštro se protivi japanskom čelniku koji i dalje tvrdoglavo inzistira na vlastitu stajalištu kada je rječ o otočju Diaoyu’, priopćio je glasnogovornik kineske diplomacije Qin Ganga. Skupina nenaseljenih otoka ‘integralni je dio našeg teritorija, s povijesnog gledišta i u skladu s međunarodnim pravom’, rekao je u srijedu Noda novinarima u New Yorku, na marginama Opće skupštine UN-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Otočić Galešnjak u Pašmanskom kanalu Katastrofa Otočić s razglednice na meti bespravne gradnje: Netko uz obalu Galešnjaka gradi pristanište

>> Kina opet upala u japanske vode

Kinu iznimno iritira odbijanje Tokija da preispita raniju odluku o nacionalizaciji većeg broja otočića u toj regiji, koje svojima smatraju obje azijske države. Peking takvu vrstu nacionalizma smatra kršenjem vlastita teritorijalnog integriteta. ‘Kineski narod iznimno se žrtvovao i znatno pridonio pobjedi u Drugome svjetskom ratu, a druga država unatoč tome želi protuzakonito okupirati tuđi teritorij. Gdje je pravda?’, upitao se Qin. ‘Japan ima suverenitet nad otocima u Istočnom kineskom moru koji su u središtu spora s Kinom te stoga neće raditi kompromise oko vlasništva’, rekao je u srijedu novinarima nakon Opće skupštine japanski premijer Noda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene