Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje tenzija

Kim Jong-Il na sastanku s kineskim dužnosnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il u četvrtak se u Pyongyangu sastao s visokim kineskim dužnosnikom, državnim savjetnikom za vanjsku politiku Dai Bingguom.

Sastanak je uslijedio usred snažnih napetosti na Korejskom poluotoku, a SAD i azijski saveznici od Pekinga zahtijevaju da se angažira u odnosima s Pyongyangom na smanjenju tenzija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna Civilna vježba na nacionalnoj razini VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

>> SAD pozvale Kinu da obuzda ratobornost Sjeverne Koreje

>> Novi vojni manevri unatoč napetostima

Pyongyang tvrdi da je Južna Koreja tijekom vojnih vježbi ispalila 'nekoliko tisuća granata' prema sjevernokorejskim teritorijalnim vodama. Granatirani otok Yeonpyeong smješten je na graničnoj liniji koju su odredili Ujedinjeni narodi po završetku Korejskog rata (1950.- 1953.).

Sjeverna Koreja ne priznaje tu granicu, uz obrazloženje da bi se trebala nalaziti niže - prema jugu te da se sporni otok zapravo nalazi unutar sjevernokorejskih teritorijalnih voda. 'Ovaj neodgovorni potez Južne Koreje bio je namjerna provokacija čiji je cilj bio prisiliti Narodnu Republiku Sjevernu Koreju na odgovor', zjavio je Kim Jong-Il. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene