Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peking treba pomoću u traženju mira

SAD pozvale Kinu da obuzda ratobornost Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vansjki poslova SAD-a, Južne Koreje i Japana smatraju kako Kina mora učiniti više kako bi obuzdala ratobornost Sjeverne Koreje.

'Kao vitalni partner u održavanju regionalne stabilnosti koji ima jedinstvene i čvrste veze sa Sjevernom Korejom i predsjeda šesterostranim pregovorima, Kina ima posebnu ulogu pomoći Sjevernoj Koreji da promijeni ponašanje', rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna Civilna vježba na nacionalnoj razini VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

>> Južna Koreja počela s novim vježbama, Sjeverna to doživjela kao 'poticaj na rat'

>> 'Napetosti bi mogle izmaknuti kontroli, a to nije u ničijem interesu'

Clinton je razgovarala s kolegama iz Japana i Južne Koreje, no Kina na sastanak u Washingtonu nije bila pozvana. Prije toga, Kina je predložila obnovu šesterostranih pregovora u kojima iz nju sudjeluju Rusija, SAD, Japan i dvije Koreje, no takav prijedlog je dva puta odbijen od strane Washingtona i Seula, a službeni Japan nije se izjasnio na poziv.

Peking je nezadovoljan zajedničkim vojnim vježbama koje su u petak počele SAD i Južna Koreja. Analitičari drže da Peking oklijeva snažnije pritisnuti režim u Pjongjangu zato što se ondje zbiva prijenos vlasti s predsjednika na njegova sina te zato jer strahuje da bi kriza mogla izazvati bijeg izbjeglica koje bi potražile spas u Kini. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene