Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kličko s prosvjednicima

Ukrajina na rubu građanskog rata: Prosvjedi se proširili izvan Kijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje je napeto u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S ove točke više nema povratka? Sve manji izgledi za kompromis u Ukrajini Slika nije dostupna Nemiri i dalje traju Ukrajina ukinula antiprosvjedni zakon, predsjednik prihvatio premijerovu ostavku

7:10 - Osim u gradu Cherkassyju, prosvjednici su upali u zgrade lokalne administracije u još nekoliko gradova, što ukazuje na to da su se prosvjedi proširili i u druge krajeve zemlje.

22:53, četvrtak
-  Kličko se nakon sastanka obratio prosvjednicima. Rekao je kako je vlast obećala da policija više neće biti nasilna prema prosvjednicima te da će iz zatvora pustiti sve privedene prosvjednike. 'Ovo je tek prvi krug pregovora. Nećemo odustati dok predsjednik ne da ostavku', rekao je Kličko. Okupljena masa, kako prenosi RT vikala je: 'Lažljivci, Lažljivci!'

22:00, četvrtak - Završili su razgovori vlasti iz oporbe, a prosvjednici su u Kijevu počeli na ulicama paliti gume. Oproba kaže da su razgovori bili pozitivni te da se sada moraju konzultirati s prosvjednicima.

21:40, četvrtak - Nekoliko stotina antivladinih prosvjednika u gradu Cherkassy probilo je policijski kordon ispred zgrade lokalne administracije te su razbili stakla na prozorima i vrata. Prosvjednici zahtijevaju ostavku regionalnog guvernera Sergeyja Tuluba.

19:10, četvrtak - Iako je istekao rok do kojeg traje primirje, ulice Kijeva su mirne, a oporba i vlast još razgovaraju iza zatvorenih vrata.

VIDEO Ukrajina: Interventna policija prosvjednika skinula do gola na -20 stupnjeva!

18:53, četvrtak- Janukovič je naredio hitno puštanje svih novinara uhićenih tijekom prosvjeda.

18:05, četvrtak - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u četvrtak je zakazao izvanrednu sjednicu parlamenta ne bi li se završila politička kriza koja prerasta u nasilne prosvjede pa promatrači zaključuju kako je možda spreman za kompromis s oporbom.

Istovremeno je Janukovičev premijer Mikola Azarov prosvjednike optužio da žele državni udar i odbacio mogućnost održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora.Na internetskoj stranici parlamenta piše kako će se izvanredno zasjedanje Vrhovne Rade održati u utorak.

Azarov je u Davosu u Švicarskoj, na Svjetskom ekonomskom forumu i odande upozorava na mogući državni udar. 'Svi koji su za ovaj udar trebali bi jasno reći: 'Da, mi smo za svrgavanje legitimih ukrajinskih vlasti', a ne skrivati se iza mirnih prosvjednika'.

18:00, četvrtak -  Francuski predsjednik Francoise Hollande traži prestanak nasilja na ulicama Ukrajine te mirovni dijalog sukobljenih strana, objavio je Reuters.

17:45, četvrtak - Nekoliko stotina stanovnika ukrajinskog grada Rovno preuzeli su zgradu regionalne administracije i zahtjevali su susret s vlastima. Prema nekim informacijama, aktivisti su razbijali prozore i vrata kako bi ušli u zgradu. Cijelo su vrijeme pjevali ukrajinsku himnu, javlja RT. Oko zgrade se okupilo još nekoliko tisuća stanovnika tog grada.

14:19, četvrtak Protuvladini prosvjednici i policija u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu dogovorili su primirje na molbu čelnika oporbene stranke Udar Vitalija Klička koje će trajati do 20 sati po lokalnom vremenu (19 po srednjoeuropskom) kada bi bivši svjetski boksački prvak trebao izvijestiti prosvjednike o rezultatima pregovora između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbenih čelnika, javljaju ukrajinski mediji.

Prosvjednici i policija su obećali da u vrijeme pregovora "do 20 sati neće biti napada". Novi krug pregovora je trebao početi u 13 sati, ali je odgođen za 16 sati. Pregovori u srijedu nisu dali nikakve rezultate. Kličko bi se trebao vratiti u 20 sati na mjesto prosvjeda i izvijestiti prosvjednike o rezultatima prosvjeda.

U međuvremenu je bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov pozvao predsjednike Rusije i SAD-a, Vladimira Putina i Baracka Obamu, da pokrenu pregovore u Ukrajini gdje danima traju sukobi između oporbe i vlasti u kojima je, prema različitim podacima, život izgubilo od dvije do pet osoba.

11:45, četvrtak Nakon žestokih sukoba između protuvladinih prosvjednika i policije posljednjih dana oporbeni čelnici su zatražili ostavku vlade i ponovili su poziv za raspisivanje prijevremenih izbora. Međutim, Azarov je rekao da vlasti ne prihvaćaju ultimatume, ali da su za konstruktivni dijalog s oporbom. "Vlasti su za konstruktivni dijalog s oporbom... ali ne prihvaćaju ultimatume", rekao je Azarov u intervju za BBC čiji su dijelovi objavljeni na internetskoj stranici ukrajinske vlade.

8:18, četvrtak Rusija neće intervenirati u situaciji u Ukrajini gdje je u žestokim sukobima između proeuropskih prosvjednika i snaga reda poginulo pet osoba, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Ne mislimo da imamo pravo intervenirati u unutarnje poslove Ukrajine na bilo koji način. Potpuno nam je neprihvatljivo miješanje u unutarnje stvari druge zemlje, rekao je Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom na stranici popularnog dnevnika Komsomolskaja Pravda.

Rusija je "uvjerena" da ukrajinske vlasti "znaju što treba raditi te da će pronaći najbolje rješenje kako bi stvari vratili u normalu i uspostavili mir", kazao je Peskov. Peskov je izrazio žaljenje zbog "stranog uplitanja" u krizu u Ukrajini, posve "očitog", po njemu. "Ne možemo razumjeti veleposlanike stranih zemalja koji rade u Kijevu i govore što trebaju učiniti ukrajinske vlasti te odakle moraju povući postrojbe i policiju", kazao je on ne iznoseći više detalja.

"Rusija i Ukrajina su dvije bratske zemlje i teško nam je kad vidimo što se događa u Kijevu", poprištu žestokih sukoba od nedjelje, rekao je on.

8:03, četvrtak - SAD su zaprijetile Ukrajini uvođenjem sankcija ako se nasilje nad prosvjednicima nastavi. "Ako ćemo morati napraviti dodatne korake, mi ćemo to učiniti", poručila je novinarima Marie Harf, glasogovornica State Departmenta.

7:34, četvrtak - Ukrajinske vlasti udaljavaju svoju zemlju od Europske unije, ocijenio je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, dok je bugarski predsjednik odlučio otkazati posjet toj zemlji. Ukrajina "se udaljuje od Europske unije na vrlo jasan način i ne postoji ništa što bi ukazivalo da će se okrenuti u suprotnom smjeru", rekao je Sikorski novinarima. Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev otkazao je posjet Ukrajini predviđen za svibanj, navodeći kao razlog "kršenja ljudskih prava i političku nestabilnost u zemlji". Pet oporbenih aktivista je izgubilo život a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar.

22:15, srijeda - 'Pripremaju se na raščišćavanje Trga neovisnosti. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da to spriječimo, a u četvrtak, ako predsjednik ne ispuni naše zahtjeve, opet ćemo se okupiti i krenuti u napad. Nemamo drugog izbora!', rekao je Vitalij Kličko, čelnik oporbene stranke Udar. Predsjedniku su dali rok do četvrtka navečer za podnošenje ostavke i raspisivanje prijevremenih izbora. Sudeći po dosadašnjim izjavama Viktora Janukoviča i njegovih suradnika, teško da će se to dogoditi.

20:15, srijeda -  Pet oporbenih aktivista je izgubilo život, a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar. 'Nakon ponoći, zabilježili smo pet poginulih i tristotinjak ranjenih', rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za prooporbeni radio Hromadske. Kako navodi mrežna stranica Ukrajinske pravde, četvero od pet mrtvih je imalo prostrijelne rane.

Praznik dana ukrajinskog jedinstva ima lošu simboliku. Nezadovoljstvo stanovnika zapadnog dijela ove duboko podijeljene zemlje buknulo je krajem prošle godine. Razlog je bio odustajanje vlasti od potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom te priklanjanje Rusiji. Najnoviji okidač je zakon o zabrani mitinga, napisan po uzoru na ruski. Čak se ni stanje u vrijeme narančaste revolucije ne može usporediti s ovim što se zbiva danas. Ovakvo nasilje nad prosvjednicima u Ukrajini nije se dogodilo od uspostave neovisnosti.

18:50, srijeda - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič primio je trojicu oporbenih čelnika u okviru nastojanja da se zaustave ulični sukobi, ali se susret završio bez ikakve izjave. Janukovič, u pratnji utjecajnog tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Andrija Kljujeva, primio je bivšeg predsjednika parlamenta Arsenija Jacenjuka, bivšeg boksačkog prvaka Vitalija Klička i ultranacionalista Olega Tjahnjiboka. Predsjedništvo je u priopćenju objavljenom kasno poslijepodne istaknulo da je sastanak trajao tri sata i da je označio 'prvi korak' u pregovorima, ne navodeći druge pojedinosti. Trojica oporbenih čelnika napustila su zgradu predsjedništva, a da nisu dali nikakve izjave, prenosi agencija Interfax.

18:04, srijeda - Twiteraši objavljuju fotografije vojnih tenkova na putu za Kijev.

17:45, srijeda - Broj mrtvih se povećao na 4, javlja CNN. Dodaju da je u neredima ozlijeđeno oko 400 osoba.

17:00, srijeda - Ulice Kijeva su u plamenu. Prosvjednici na policiju bacaju kamenje, a policija uzvraća suzavcima, vodenim topovima, palicama.

Agencija Associated Press jutros je javila kako su tri osobe proglašene mrtvima od strane djelatnika hitne pomoći na barikadama u Kijevu. Stotine ljudi je ozlijeđeno.

Podsjetimo, Ukrajinski prosvjednici nalaze se na ulicama Kijeva od kasnog studenog mjeseca 2013., a tada je povod za njihovo okupljanje bila odluka predsjednika Viktora Janukoviča da odbije sporazum s EU, u korist istog s Rusijom.

U prosvjedima u Ukrajini ozlijeđeno 35 novinara

Ukrajinski premijer Mikola Azarov upozorio je prosvjednike kako će policija upotrijebiti silu, ako se novonastali nemiri u posljednjih nekoliko dana ne smire.

Nešto iza 6 sati jutros po lokalnom ukrajinskom vremenu, policija je napala barikade prosvjednika, nakon čega su izbili i novi sukobi.

EU upozorava Ukrajinu na moguće akcije nakon nasilja

Predstavnici Europske unije u srijedu su izjavili da je šokirana posljednjim nasiljima u Ukrajini i upozorila Kijev na moguće akcije i posljedice za odnose s tom zemljom.

'Žalimo zbog upotrebe sile i nasilja', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dodao da će EU procijeniti moguće akcije i posljedice za odnose s tom zemljom.

On je ocijenio da je prerano reći koje bi to akcije bile, te da će odluka o njima biti donesena u sklopu EU. 'Šokirani smo posljednjim novostima iz Ukrajine', rekao je Barroso u izjavi na početku jedne konferencije za novinare o klimi.

Ukrajinski vrhovni sud je objavio u utorak da su dvojica muškaraca ubijena vatrenim oružjem u središtu Kijeva, gdje od nedjelje traju sukobi specijalnih snaga i prosvjednika. Barroso je pozvao sve strane da izbjegavaju nasilje i poduzmu mjere za smirenje stanja.

On je inzistirao na 'odgovornosti ukrajinskih vlasti da poduzmu mjere za smirenje krize i da pokrenu pravi dijalog s oporbom i civilnim društvom o načinima nadilaženja krize. (B.V. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene