Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kaznena prijava protiv direktora Pivovarne Laško zbog zlouporabe informacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska državna agencija za tržište vrijednosnicama (ATVP) podnijela je kaznenu prijavu protiv direktora Pivovarne Laško (PL) Boška Šrota zbog zloupotrebe unutarnjih informacija, javili su u subotu slovenski mediji.

Informaciju da je prijava poslana okružnom tužitelju u Celju potvrdio je, ne spominjući ime osumnjičenog, direktor ATVP-a Damjan Žugelj, rekavši da su nakon "temeljite istrage" došli do određenih dokaza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekoliko odrona tla i nestanak struje Slovenija: Stanje i dalje kritično, evakuacije u tijeku Slika nije dostupna Kotao koji ključa Split se digao na noge: Najavljen opći štrajk radnika!

Utjecajni direktor jednog od najjačih slovenskih poduzeća, pod čijom su kontrolom i neke od medijskih kuća kao dnevnici "Delo" i "Večer", osumnjičen je, navode mediji, za zloupotrebu unutarnjih informacija na štetu malih dioničara, za što bi u slučaju da se podigne optužnica i da bude osuđen mogao dobiti do pet godina zatvora, a prijeti mu i oduzimanje imovine koju je na taj način stekao.

Šrota je sadašnji premijer Janez Janša na zasjedanju parlamenta prošle jeseni nazvao utjecajnim "medijskim tajkunom" koji napada njegovu vladu.

Nedavno je javno otkriveno da je Šrot preko tvrtke "Kolonel" iz Maribora koja je službeno imala drugog vlasnika preuzeo kontrolu nad većinom dionica PL-a, a da to nije prijavio burzi niti državnoj agenciji.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Bojan Šrot, Boškov brat, izjavio je da je riječ o politizaciji slučaja u okvira Janšine "borbe protiv tajkuna".

Komercijalna televizijska postaja POP-TV javila je da će tužilaštvo u Celju prijavu vjerojatno prepustiti posebnoj skupini tužitelja za gospodarski kriminal u Ljubljani.

ATVP, prema istom izvoru, vodi istragu o zloupotrebi unutarnjih informacija i protiv direktora "Petrola" Igora Bavčara. Taj nekoć utjecajni političar došao je nedavno do četvrtine dionica "Petrola" - poduzeća vrijednog oko milijarde eura - preko tvrtke registrirane u Nizozemskoj, a također operaciju nije prijavio domaćim institucijama.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV uz to napominje da se Šrot i Bavčar uopće ne nalaze na listi najbogatijih Slovenaca koje zadnje dvije godine objavljuje poslovna revija "Manager" iako bi po najnovijim podacima na njoj zauzeli prvo i peto mjesto.

Slovenski parlament za deset će dana na izvanrednoj sjednici koju je inicirala Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše raspravljati o "tajkunizaciji" odnosno "koncentraciji kapitala" u slovenskom gospodarstvu, što je postalo jednom od vodećih tema pred jesenske parlamentarne izbore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene