443366
443366
443366
443366
443366

Kardinal Vinko Puljić: Stajalište o Stepincu treba temeljiti na dijalogu i činjenicama

  • , 14.07.2016., 17:45
  • Autor:
  • komentara

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je u četvrtak kako bi povjerenstvo predstavnika Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koje treba razmotriti povijesnu ulogu kardinala Alojzija Stepinca moglo bitno doprinijeti razbijanju prerasuda i mitova ukoliko svoj rad bude temeljilo na otvorenom dijalogu, prenijela je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

 
 
 
 
Vinko Puljić (Foto: Dnevnik Nove TV)
Vinko Puljić (Foto: Dnevnik Nove TV)

"Dijalog nema alternativu", izjavio je kardinal Vinko Puljić komentirajući rad ovog povjerenstva na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci održanoj nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako je u razgovorima o ulozi Stepinca potrebno priznavanja, poštivanje i prihvaćanje drugog i drugačijeg.

Bude li mješovito povjerentvo koje je ovog tjedna započelo rad počivalo na tim vrijednostima učinit će se mnogo kako bi se razbile predrasude, srušile mitologije a poštivanje i međusobna suradnja gradili na činjenicama, navela je KTA.

Jedan od članova povjerenstva koje razmatra ulogu Stepinca je i mostarski biskup Ratko Perić.

Redovito zasjedanje BK BiH bilo je posvećeno razmatranju trenutačnog stanja Crkve u BiH i djelovanju Caritasa pri čemu je posebice istaknuta uloga i pomoć koju je ta crkvena karitativna udruga pružila postradalima od poplava 2014.

U zasjedanju su uz biskupe iz BiH sudjelovali i delegati biskupskih konferencija Hrvatske i Slovenije monsinjor Nikola Kekić, vladika križevački, i monsinjor Jurij Bizjak, biskup koparski. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se