448233
448233
448233
448233
448233

Kanadski učitelji dobili upute kako se boriti protiv islamofobije

  • , 30.08.2016., 18:36
  • Autor:
  • komentara

Novi vodič za kanadske učitelje upućuje ih da učenike više vode na izlete u džamije kako bi se upoznali s tom religijom.

 
 
 
 
Muslimanka s burkom (Foto: Guliver/Thinkstock)
Muslimanka s burkom (Foto: Guliver/Thinkstock)

Novi vodič za učitelje kojeg je objavila Kanadska komisija za ljudska prava, prošlog tjedna, daje upute kanadskim učiteljima kako da se aktivno bore sa stavovima i komentarima koje učenici mogu čuti u tonu islamofobije, piše Arutz Sheva.

Novi vodič naziva 'Pomoć učenicima da se nose s traumom povezanom s geopolitičkim nasiljem i islamofobijom', napisan je u suradnji Nacionalnog vijeća kanadskih muslimana i Islamskim društvenim udruženjem.

Svrha novog vodiča je 'pomoć kanadskim učiteljima da bolje razumiju i omoguće podršku studentima koji žive s posljedicama geografskog nasilja i islamofobije' te da 'stvore sigurniji i inkluzivnij i prostor za kanadske muslimanske učenike', stoji u vodiču.

U vodiču su muslimani opisani kao žrtve terorizma koji se odvija u cijelom svijetu te se osuđuju medije za opisivanje muslimana u negativnom kontekstu, nazivajući islamofobiju 'oblikom samonametnute cenzure na slobodu izražavanja koja se bavi geopolitičkim temama'.

Što se prakse tiče, novi vodič upućuje učitelje da 'osiguraju prostor za muslimanske učenike da sa svojim kolegama razgovaraju o svojoj religiji i o svojim osjećajima oko svjetskih događaja koji utječu na njih', kao i to da ih 'tijekom predavanja odvode na izlete u razne džamije, kako bi pomogli u razbijanju stereotipa i pogrešnih informacija oko islama'.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se