456097
456097
456097
456097
456097

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE KANADSKOG RONIOCA U moru pronašao izgubljenu nuklearnu bombu?

  • , 07.11.2016., 18:08
  • Autor:
  • komentara

Bomba je bila izgubljena od 1950. godine. Slična je onoj koja je bačena na Nagasaki i težila je čak pet tona.

 
 
 
 
Nuklearna bomba Mark IV (Foto: Wikipedia)
Nuklearna bomba Mark IV (Foto: Wikipedia)

Kanadski mediji su objavili da je u području arhipelaga Haida Gwaii, 80 kilometara od provincije Britanske Kolumbije, ronilac Sean Smyrichinsky pronašao predmet za koji se sumnja da bi mogla biti američka nuklearna bomba Mark IV, izgubljena 1950. godine, u vrijeme Hladnog rata.

"Dok sam ronio našao sam ovu golemu stvar, ogromna je, nikad to nisam ranije vidio. Izronio sam i kazao prijateljima na brodu: 'Pronašao sam nešto nalik NLO-u, doista je bizarno'. Budući da nisam sa sobom imao kameru, nacrtao sam predmet koji sam vidio. Nekoliko dana kasnije, jedan mi je stari ribar, s kojim sam pričao o tome što sam vidio, kazao: 'Oh, možda si našao onu bombu'", kazao je Smyrichinsky, piše Vancouver Sun.

U veljači te godine američki bombarder B-36 bio je na testnoj misiji iznad tog područja. No, zbog nakupljanja leda na krilima došlo je do kvara na avionu - zapalila su se tri od šest motora i posada je bila prisiljena izbaciti bombu u Tihi ocean te iskočiti iz aviona. Pet članova posade je stradalo, a 12 ih se uspjelo padobranima spustiti na Princess Royal Island.

Bomba koju su nosili nije bila ispunjena plutonijem već TNT-om. No, i dalje je mogla učiniti golemu štetu. Mark IV je sličan bombi koja je bačena na Nagasaki i težio je gotovo pet tona.

Proučivši na internetu fotografije bombe, Smyrichinsky je uočio sličnost s objektom koji je vidio pod vodom te je obavijestio kanadsko ministartsvo obrane. Vojska je odlučila odmah onamo poslati vojni brod, ne bi li potvrdili da je riječ o bombi te vidjeli predstavlja li prijetnju i treba li je vaditi na površinu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se