Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turizam gubi 100 milijuna dolara na dan

Epidemija svinjske gripe stabilizira se u Meksiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksiko je u subotu ocijenio da je svinjska gripa 'u fazi stabilizacije', napominjući ipak da je 'prerano' najavljivati slabljenje epidemije koja je odnijela 16 života, a milijunima stanovnika počinju teško padati mjere ograničenja.

'Mislim da imamo razloga da možemo reći kako smo u fazi stabilizacije', rekao je ministar zdravstva Jose Angel Cordova na tiskovnoj konferenciji. Broj potvrđenih slučajeva svinjske gripe u Meksiku, koji se smatra žarištem virusa A (H1N1), dosegnuo je u subotu 443, ili 46 više nego prethodnoga dana, a broj umrlih i dalje je 16.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

Ministar je ipak bio oprezan, ocijenivši da je 'prerano reći da je zemlja izašla iz najteže etape' epidemije, pošto je tijekom noći obavljeno oko tisuću laboratorijskih pretraga. Kako tvrde meksičke vlasti, novi virus nije tako 'poguban' kako se strahovalo, a stopa smrtnosti puno je niža nego kod ptičje gripe i SARS-a od kojega je 2003. umrlo 800 ljudi, uglavnom u Aziji.

Prijestolnica Mexico, megapolis s 20 milijuna stanovnika, i dalje je epicentar svinjske gripe, gdje je zabilježeno jedanaestero umrlih. Riječ je uglavnom o ženama, među kojima je jedna bila trudna sedam mjeseci. Gospodarstvo je i dalje usporeno, budući da je vlada odlučila da će svi restorani, barovi i kina, kao i najveći turistički objekti, ostati zatvoreni do srijede.

Turizam gubi 100 milijuna dolara na dan

Politički suparnik konzervativnog predsjednika Marcelo Ebrard u subotu je naredio veliko čišćenje u sredstvima javnog prijevoza, trgovačkim centrima i školama, ali je napomenuo da se stanje neće tako skoro normalizirati.

Zbog epidemije svinjske gripe Meksiko plaća težak gospodarski danak. Ministarstvo financija predviđa pad BDP-a od pola postotnog boda, ili 70 milijarda dolara.

Sektor hotelijerstva i ugostiteljstva, na koji otpada 20 posto nacionalnog bogatstva, gubi u prijestolnici 100 milijuna dolara na dan. Kako bi pokušali umiriti međunarodnu zajednicu, vlasti su postavile termičke kamere u zračne luke u zemlji, što ipak nije bilo dovoljno da više zrakoplovnih tvrtka i zemalja (Kina, Argentina, Peru i Kuba) odluči ponovo uspostaviti zračni promet prema Meksiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene