Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološki incident u Bugarskoj

Kamion s kancerogenim plinom sletio s ceste, evakuiran čitav gradić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamion turskih registarskih oznaka sletio je s ceste u Bugarskoj i razbio se. Prevozio je izrazito toksičan plin stiren. Bugarske vlasti odmah su evakuirale stanovništvo obližnjeg gradića.

Nesreća se dogodila pored gradića Debeletsa u centralnoj Bugarskoj, a kamion je prevozio plin iz Turske prema Rumunjskoj, prenosi AFP. Svih 2.300 stanovnika gradića evakuirani su preko noći kao mjera opreza, a službe za zaštitu okoliša pomno prate razvoj situacije i zagađenje zraka te oblak plina koji je ispario iz kamiona.

Pročitajte i ovo Chinook helikopteri Rusija zaostaje Amerika nikad nije prodala više oružja: Među najvećim kupcima i jedna balkanska država Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!"

Vatrogasci su kamion pokušali zaliti pjenom, a na ruku im nisu išle niti temperature, koje su preko dana dostigle i 35 stupnjeva. Ipak, zasad nisu zabilježeni slučajevi otežanog disanja kod evakuiranog stanovništva, rekao je Dimitar Dimitrov, gradonačelnik Debeletsa.

Stiren je vrlo opasna kemikalija, osobito ako dođe u kontakt s očima, ali i kožom te ukoliko uđe u probavni, ili dišni trakt čovjeka. Može izazvati vrlo ozbiljne tegobe u probavnom sustavu, zatajenje bubrega i tegobe dišnog sustava kod čovjeka. Američki Nacionalni program za toksikologiju opisao je stiren kao toksin koji je vrlo kancerogen. Obično se koristi u proizvodnji plastike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene