Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija zaostaje

Amerika nikad nije prodala više oružja: Među najvećim kupcima i jedna balkanska država

Chinook helikopteri
Chinook helikopteri Foto: Afp
Američka vojna industrija zabilježila je rekordni prihod u 2023. godini. Prodaja oružja nikada nije bila unosniji posao, a posebno se naoružavaju europske zemlje.

Prodaja američkog oružja prošle godine naglo je porasla i dosegnula rekordnu cifru od 220 milijardi eura. Američka vlada osobno je pregovarala o prodaji naoružanja vrijednog 75 milijardi eura, što označava povećanje od 56 posto u odnosu na 2022. godinu. Ostalih 145 milijardi eura vrijedno oružje prodao je privatni sektor stranim zemljama kupcima.

Poljska postaje velesila

Ukrajinski susjed Poljska trenutačno je u procesu proširenja svoje vojske i najveći je kupac američkog oružja. Poljska je kupila Apache helikoptere vrijedne 11 milijardi eura, raketni sustav Himars za 9,2 milijarde, M1A1 tenkove vrijedne 3,5 milijarde eura te raketni obrambeni sustav za 3,7 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Turisti u Galeria dell'Accademia Burna reakcija "Jednom kada grad postane prostitutka, teško će ponovo postati djevica": Ravnateljica muzeja razbjesnila javnost, a imala je dobru namjeru

Takvo značajno ulaganje Poljske samo će se nastaviti jer je novi predsjednik Vlade Donald Tusk zajamčio nastavak politike moderniziranja vojske koji je prije njega započela konzervativna vlada. Cilj je napraviti Poljsku najjačom vojnom snagom Europe, prenosi BBC.

Njemačka je također značajno uložila u svoje obrambene snage. Chinook helikopteri stajali su ih 7,85 milijardi eura. Na popisu značajnih ulagača je i jedna balkanska zemlja. Bugarska je Stryker oklopna vozila platila 1,4 milijarde eura.

Naoružala se i Norveška. Njihova je vlada od SAD-a kupila milijardu eura vrijedne helikoptere koji mogu nositi više raketa. Češka je pak uložila 5,1 milijardu eura u F-35 borbene avione te municiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi rezultati Objavljena svjetska ljestvica korupcije, provjerite gdje se nalazi Hrvatska

Rusija sve više zaostaje

"Transferi oružja i obrambena trgovina važni su alati američke vanjske politike s potencijalnim dugoročnim implikacijama na regionalnu i globalnu sigurnost", navodi State Department u svojem godišnjem memorandumu.

Godišnja zarada SAD-a povećana je okretanjem ruskih saveznika od njih. Takav proces prouzročio je dodatno smanjenje prihoda prodavanjem oružja Rusije, koja je dugo godina bila najveći izvoznik poslije SAD-a.

Pročitajte i ovo Imran Khan Politički motivirana presuda Imran Khan osuđen na 10 godina zatvora: Zabranjen mu izlazak na izbore

"Ruska obrambena industrija propada i nastavit će propadati", izjavila je Mira Resnick za Politico te dodala kako vojnoj industriji nedostaju sredstva za izradu oružja kao posljedica uvođenja sankcija.

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena smatra kako njihova kampanja pomoći Ukrajini dodatno povećava prodaju oružja. Usprkos tome, republikanska struja koja jača želi prekinuti izravnu pomoć Ukrajini i preusmjeriti sredstva u osiguranje južne granice države zbog problema s imigracijom.

Izvan Europe, najveći kupci američkog oružja su Južna Koreja, Australija i Japan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene