444429
444429
444429
444429
444429

BORBA DAVIDA I GOLIJATA Masovne evakuacije, požar prijeti poznatom elitnom naselju

  • , 25.07.2016., 13:43
  • Autor:
  • komentara

Više od 1600 vatrogasaca ulaže nadljudske napore u borbi s vatrenom stihijom u Kaliforniji koja se sve brži širi.

 
 
 
 
Požar u Kaliforniji (Video: Vijesti Nove TV)
Požar u Kaliforniji (Video: Vijesti Nove TV)

Vatrogasci se u Kaliforniji bore s požarom koji već danima ne mogu staviti pod kontrolu. Izgorjelo je 18 kuća, stotine su ugrožene u brdima sjeverno od Los Angelesa. Evakuirano je oko 1.500 kućanstava, a u jednom izgorjelom vozilu pronađeno je tijelo, ali se ne zna je li smrt nepoznate osobe povezana s požarom.

Zbog požara koji već nekoliko dana bukti kanjonskim područjem Santa Clarita, nekoliko kilometara sjeverno od Los Angelesa, više stotina ljudi bilo je primorano napustiti svoje domove. Na terenu se nalazi više od 1600 vatrogasaca, kao i brojni kanaderi i helikopteri.

Vatra je do sada progutala 18 kuća, a u požaru je stradala i jedna osoba. Zatvoreno je 14 autocesta i velik broj lokalnih cesta.

Vlasti su objavile kako je požarom zahvaćeno više od 13.300 hektara površine, odnosno 133 tisuće kvadratnih kilometara, a vatra se brzo širi zbog vjetra i višegodišnje suše na tom području.

'Ovo je peta godina od početka suše zbog toga se suočavamo s iznimno opasnom i ekstremnim oblikom požara. Ovo su nepredvidive situacije', rekao je vatrogasni zapovjednik Daryl Osby.

41.55 kvadratnih kilometara površine gori i na obalnom području okruga Monterey koji se nalazi 480 kilometara sjeverozapadno od Santa Clarite zbog čega su vlasti izdale naredbu za hitnom evakuacijom stanovnika koji žive na području između dva požara.

Sva ugrožena naselja nalaze se oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, uz planinsko područje San Gabriel, elitno naselje na kojem se nalazi velik broj multimilijunskih domova i vikendica.

Osim domova vatra prijeti i poslovnim objektima zbog čeka je naređena i hitna evakuacija 100-tinjak poslovnih zgrada na tom području.

'Neočekivani vjetar samo pogoršava situaciju zbog čega su otkazani planovi vraćanja nekih stanovnika u njihove domove', rekao je zapovjednik vatrogasne postrojbe.

U subotu prijepodne pronađeno je spaljeno tijelo nepoznate osobe koje se nalazilo u izgorjelom automobilu. Ne zna se je li smrt osobe povezana s požarom. Točan uzrok smrti biti će poznat nakon obdukcije.

Ekstremne temperature, jaki vjetrovi i užareni neravni teren i dalje otežavaju vatrogascima da spriječe širenje vatre, kazali su dužnosnici, dodajući kako još uvijek pokušavaju odrediti uzrok požara, koji je buknuo prije sedam dana kada je zahvaćao tek 10 posto površine koja gori u ovim trenucima.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se