Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva osoba Reykjavika

A je li Hrvatska spremna na ovakvog gradonačelnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Način na koji je Jon Gnarr došao do gradonačelničkog ureda u Reykjaviku, velikom dijelu građana Islanda izrazito je simpatičan. U Hrvatskoj se bliže lokalni izbori, što mislite kako bi ovako 'osebujna' osoba prošla kod nas?

Priča Jona Gnarra, gradonačelnika glavnog grada Islanda, nadasve je zanimljiva. On nikada nije išao na fakultet, radio je kao vozač taksija te je svirao u lokalnom punk rock bandu 'Runny Nose'. Nakon toga, na Islandu je postao poznati komičar i glumac.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Stričak i Bosilj Tko se predozirao? Žestoko se posvađali gradonačelnik i župan: "U kakvoj deluziji živi HDZ-ovac koji se s 2,02 promila tuče u cajkaškom klubu?"

Sa svojim je prijateljima 2009. godine osnovao političku stranku 'Najbolja stranka'. U to vrijeme niti on ni njegovi prijatelji nisu imali nikakvog političkog iskustva. Budući da su sve druge stranke, piše Messy Nessy Chic, u to vrijeme bile tajno korumpirane, 'Najbolja stranka' objavila je da će oni biti javno korumpirani te priznali da neće ispuniti niti jedno obećanje koje su dali u predizbornoj kampanji. Obećanja su, među ostalima, uključivala besplatne ručnike u svim bazenima, novi Disneyland, parlament u kojem nema droge, te polarnog medvjeda u zoološkom vrtu u Reykjaviku.

>> Island: Dvije trećine glasača za novi ustav

Šest mjeseci kasnije Najbolja stranka dobila je izbore, a Jon je rekao da neće ući u koaliciju ni s kim tko nije gledao seriju The Wire, čiji je on veliki obožavatelj.

Kada je bio dijete, dijagnosticirana mu je disleksija i ADHD (poremećaj u ponašanju) te je stoga u bolnici proveo dvije godine. Unatoč tome, ovaj 45-godišnjak, otac petero djece, 2010. godine postao je gradonačelnik.

Neke stvari koje radi Jon, do sada nismo imali prilike vidjeti da ih rade gradonačelnici. Podršku Gay Prideu dao je i sam sudjelujući u paradi odjeven kao transvestit, a sa sugrađanima je prosvjedovao i protiv zatvorske kazne za članice ruske glazbene skupine Pussy Riot koje su kažnjene zbog izvedbe pjesme u crkvi.

Jon svoje sugrađane o radu za grad obavještava i putem Facebooka na kojem vodi online dnevnik svojih aktivnosti u uredu gradonačelnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene