Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gDJE JE KRAJ?

UNIŠTEN BISER PUSTINJE 'Naša najmračnija predviđanja se ostvaruju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti skupine Islamske države nanovo su se okomili na svjetsko arheološko blago dignuvši u zrak slavni hram antičkog grada Palmire u Siriji, svrstan u baštinu čovječanstva, objavljeno je u ponedjeljak.

Prije manje od tjedan dana ekstremistička skupina odrubila je glavnu nekadašnjem šefu za starine u Palmiri Haledu al-Asadu, 82-godišnjaku, poznatom u čitavom svijetu po poznavanju tog jedinstvenog antičkog mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč ruskim zračnim udarima Palmira ponovno pala u ruke Islamske države Slika nije dostupna Loša vijest DŽIHADISTI OPET U PALMIRI Dok se SAD i Rusija međusobno optužuju, ISIS napreduje

IS je već uništio nekoliko arheoloških dragulja u Iraku a u svibnju se domogao Palmire, nazvane "biserom pustinje", izazvavši veliku bojazan UNESCO-a i međunarodne zajednice.

"IS je danas postavio veliku količinu eksploziva u hram Baal-Šamin i aktivirao ga. Zdanje je velikim dijelom uništeno", izjavio je u nedjelju Mamun Abdulkarim, glavni direktor za starine i muzeje u Siriji.

DŽIHADISTI UNIŠTILI DVA DREVNA MAUZOLEJA 'Oni su u suprotnosti s njihovim vjerovanjima'

Istaknuo je da je "uništen zatvoreni dio hrama te da su se okolni stupovi urušili".

Hram Baal-Šamin počelo se podizati 17. godine a potom ga je povećao i uljepšao rimski car Hadrijan 130. Baal je božanstvo koje se štovalo diljem antičkog Bliskog istoka.

"Naša najmračnija predviđanja nažalost se ostvaruju", rekao je Abdulkarim.

Džihadisti "su izveli smaknuća u antičkom kazalištu, u srpnju su uništili čuveni kip lava koji se nalazio na ulazu u muzej u Palmiri, te su muzej pretvorili u sud i zatvor. U utorak su ubili nekadašnjeg direktora za starine", zaključio je on. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene