Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mađarska bolja opcija

Južni tok definitivno zaobilazi Hrvatsku, možda dobijemo tek manji ogranak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski div Gazprom potpisao je konačni ugovor s mađarskim vlastima za izgradnju djela plinovoda Južnog toka koji će ipak prolaziti kroz Mađarsku, a ne kroz Hrvatsku.

Južni tok povezivat će Rusiju s Austrijom preko Crnog mora, Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije. Hrvatska ipak nije pronašla svoje mjesto u ovom projektu. Mađarski dio bit će dug 229 kilometara, izgradnja će koštati 600 milijardi eura, a kapacitet će mu biti 30 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Pokretanje mađarskog dijela Južnog toka predviđeno je za 1. siječnja 2016. godine, piše Fox News.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Viktor Orban Topli odnosi s Putinom Orban rusku invaziju na Ukrajinu nazvao operacijom: ''Drago nam je što to nije rat''

Mađarska je izuzetno ovisna o ruskom plinu, budući da je to jedina zemlja iz koje uvozi ovaj energent zbog čega je ovaj projekt od velike važnosti za Mađare.

>> Pusić: Hrvatska zainteresirana za Južni tok

Zamjenik direktora Gazproma Aleksandar Medvedev na konferenciji za novinare rekao je kako postoji mogućnost za izgradnju manjeg ogranka plinovoda i kroz Hrvatsku, no naglašava kako to neće biti dio tranzitne rute.

Podsjetimo, još je krajem prošlog mjeseca ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim rekla kako je Hrvatska zainteresirana za Južni tok, no čini se da je Mađarska bila bolji izbor za Ruse. Hrvatska je na projektu Južnog toka mogla zarađivati i 24 milijuna eura godišnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene