Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kim dao ubiti petoricu

Ubojstvo Kim Jong-nama organizirali visoki dužnosnici Sj. Koreje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo Kim Jong-unova polubrata organizirali su ljudi iz tajne službe i ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, izvijestila je u ponedjeljak južnokorejska obavještajna služba.

Malezijska policija je identificirala osam Sjevernokorejaca kao sumnjivce u ubojstvu, uključujući i dužnosnika iz veleposlanstva Sjeverne Koreje, za koje se vjeruje da su još u Kuala Lumpuru

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Južna Koreja je svoje sjeverne susjede držala krivim za ubojstvo od prvog trenutka kada se saznalo da je Kim Jong-nam ubijen. To je u ponedjeljak potvrdila i južnokorejska obavještajna služba u Seulu, dodajući kako su četiri od osam osoba koje je identificirala malezijska policija bili agenti sjevernokorejskog Ministarstva državne sigurnosti, inače državne tajne policije.

Lee Byung-ho, direktor južnokorejske obavještajne službe, kazao je kako su druga dvojica sumnjivaca radila za sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova. Preostala dvojica su povezana s tvrtkom Air Koryo, nacionalnom avio kompanijom Sjeverne koreje.

45-godišnji Kim Jong-nam je ubijen jednim od najsmrtonosnijih otrova koje je čovjek stvorio. Malezijske vlasti objavile su da je Kim Jong-nam preminuo najvjerojatnije od posljedica nervnog otrova VX koji mu je, u napadu koji se dogodio u malezijskoj zračnoj luci, nanesen na lice.

VX, koji se nalazi na listi kemijskog oružja za masovno uništenje, desetljećima je bio u vojnim arsenalima mnogih zemalja, međutim, od 1997. zabranjen je u cijelom svijetu, a većina zaliha je uništena.

Kim Jong-nam preminuo je ubrzo nakon što je u zračnoj luci poprskan nepoznatom tekućinom. Poprskala ga je djevojka koja je mislila, kako je rekla policiji, da reklamira parfem.

Sjeverna Koreja naravno, negira bilo kakvu umiješanost u ubojstvo i za smrt Kimova polubrata krivi malezijske vlasti.

U međuvremenu, Kim Jon-un je dao pogubiti pet visokih dužnosnika jer su mu davali "lažne izvještaje". Južnokorejska obavještajna služba je izvijestila da su ubijeni protuavionskim oružjem. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene