Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđena na zatvorsku kaznu

Julija Timošenko traži od čelnika Europe da 'oslobode Ukrajinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorena ukrajinska bivša premijerka Julija Timošenko je tražila od europskih čelnika da 'oslobode Ukrajinu' bezuvjetnim potpisivanjem sporazuma o pridruživanju s Kijevom na summitu koji u četvrtak počinje u Vilniusu.

'Ako pod pritiskom prosvjednika u Ukrajini predsjednik Janukovič u posljednjem trenutku odluči potpisati sporazum, molim vas da ga bez oklijevanja i preduvjeta potpišete u petak, što uključuje i moje oslobađanje', napisala je u poruci Timošenko čije je oslobođenje EU do sada bilo postavljala kao preduvjet ukrajinskoj vladi.

'Danas ne treba smo osloboditi političke zatvorenike, treba osloboditi Ukrajinu', dodala je. 'Potpisivanjem sporazuma pomoći ćete jednom narodu da premosti civilizacijski jaz koji su stvorile pogrešne ideologije i agresivne vlasti', nastavila je i pozvala ih da 'naprave još jedna važan korak prema punom okupljanju Europe'.

Timošenko, osuđena na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti nakon izbora za predsjednika Viktora Janukoviča 2010., svog glavnog protivnika, obznanila je u ponedjeljak da počinje štrajk glađu u zatvoru potaknuta prošlotjednim obratom ukrajinske vlade, koja je prekinula pripreme za sporazum s EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrd orah Tko je zapravo električar s kriminalnim dosjeom na čelu Ukrajine? Slika nije dostupna Protiv savezništva s Rusijom Timošenko: Pozivam sve ljude, 'izađite na ulice'

Ukrajinski predsjednik: Zar je Europska unija sud?

Ukrajina je u srijedu priznala da je to odlučila pod utjecajem Rusije, koja ne odobrava zbližavanje EU-a i Ukrajine.

Janukovič je najavio da će otići u Vilnius na treći summit Istočnog partnerstva u četvrtak i petak gdje je početno bilo predviđeno potpisivanje pridruživanja. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene