Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv savezništva s Rusijom

Timošenko: Pozivam sve ljude, 'izađite na ulice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorena ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko u petak je pozvala svoje zemljake da izađu na ulice i prosvjeduju protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da odustaje od planova približavanja EU i okrene se savezništvu s Rusijom.

Nekoliko stotina prosvjednika okruženih specijalnom policijom okupilo se u središtu Kijeva i prije emotivna poziva Julije Timošenko. Mahali su EU-ovih zastavama i izvikivali protuvladine slogane.

Ti su prosvjedi podsjetili, piše Reuters, na tzv. Narančastu revoluciju kojoj je na čelu bila i Timošenko. No broj okupljenih nije usporediv s desecima tisuća prije devet godina. Vjeruje se da će se više ljudi okupiti u nedjelju, za kad je zakazan veliki oporbeni skup.

'Pozivam sve ljude da reagiraju na ovu vijest kao na državni udar: izađite na ulice', napisala je 52-godišnja političarka u pismu što ga je novinarima pročitao njezin odvjetnik Serhij Vlasenko.

>>
UKRAJINSKI PARLAMENT ODLUČIO: Timošenko ne može na liječenje u inozemstvo!

U odvojenoj izjavi Timošenko kaže kako je poželjela, kad je čula da vladin zaokret, 'da jednostavno ubije', Janukoviča.

Politički zaokret nakon osam godina priprema da potpiše ugovor o trgovini i suradnji s EU-om, što je bilo zakazano za 29. studenoga, posljedica je gospodarske stvarnosti, rekao je premijer Mikola Azarov na sjednici parlamenta.

Zemlja od 46 milijuna stanovnika u golemim je dugovima i dogodine mora pronaći 17 milijarda dolara za ruski račun za plin te za otplatu dugova, među ostalim i 3,7 milijarda dolara Međunarodnome monetarnom fondu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAOS U KIJEVU VIDEO Snimljen sukob prosvjednika s policijskim kordonom Slika nije dostupna Tvrd orah Tko je zapravo električar s kriminalnim dosjeom na čelu Ukrajine?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene