Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O slučaju Timošenko

Ukrajinski predsjednik: Zar je Europska unija sud?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič osuo u srijedu je drvlje i kamenje na svoju zatvorenu protivnicu, bivšu premijerku Juliju Timošenko i rekao kako njezin zatvorski status ne bi smio biti prepreka Kijevu u jačanju veza s Europskom unijom.

Uoči summita EU-a u Vilniusu na kojem je trebao potpisati trgovinski ugovor s EU-om, a od čega je prije nekoliko dana odustao, Janukovič dovodi u pitanje ocjenu Bruxellesa da je zatvorska kazna Julije Timošenko politički motivirana i pita se je li Unija zapravo sud.

'Pitanje Julije Timošenko ne bi smjelo biti prepreka ukrajinskom europskom integriranju', kaže se na internetskoj stranici predsjednikova ureda. 'Zar je Europska unija sud?', pita se Janukovič koji je najavio da će u petak ići u Litvu na EU-ov summit i objasniti ukrajinsku poziciju.

Timošenko, koja danas ima 53. rođendan, počela je u zatvoru štrajk glađu zbog toga što je Kijev umjesto s Bruxellesom odlučio jačati veze s Rusijom. EU je pokušao ishoditi njezino oslobađanje u zamjenu za potpisivanje sporazuma s Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

Rusija o pritisku na Ukrajinu: Kritika Europske unije je neprikladna!

U međuvremenu je i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski optužio Rusiju da političkom ucjenom vrši pritisak na Kijev kako se ne bi previše približio EU-u.

I EU i pojedinačni čelnici zemalja Unije oštrim su izjavama napali Kremlj pošto se Ukrajina povukla iz pregovora o slobodnoj trgovini. 'Problem je u političkome pritisku i ucjeni ukrajinskoga istočnog susjeda', rekao je Komorowski u intervjuu za poljski dnevnik Gazeta Wyborcza

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kaže Komorowski, 'primijenio je politiku snažnog pritiska, novcem, ekonomijom i politikom. A možda i još nečime', dodao je. Službeni Kremlj odbacuje europske tvrdnje o ruskome pritisku na Ukrajinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene