Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Julija Navaljni

Tijelo se već počelo raspadati, udovica zatražila da ga predaju: "To što Putin radi, nijedan kršćanin ne bi mogao učiniti"

Julia Navaljni
Julia Navaljni Foto: Afp
Navaljna je Putina optužila da muči tijelo njezina preminulog supruga te je dovela u pitanje Putinovu kršćansku vjeru koju on često naglašava.

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, u subotu je zatražila da ruske vlasti predaju njegovo tijelo kako bi ga se pokopalo te je optužila "demonskog" ruskog predsjednika Vladimira Putina za "mučenje" njegovog trupla.

Navaljna je u šestominutnom videu objavljenom na YouTubeu optužila Putina da tijelo njenog muža drži kao taoca i dovela je u pitanje Putinovu kršćansku vjeru, koju on često ispovijeda.

Navaljnijeva majka Ljudmila je u petak rekla da su ruski istražitelji odbili otpustiti njegovo tijelo iz mrtvačnice u udaljenom arktičkom gradu Salehardu jer nije pristala pokopati ga bez javnog sprovoda. Kazala je da joj je dužnosnik rekao da bi trebala pristati na njihove zahtjeve s obzirom na to da se Navaljnijevo tijelo već počelo raspadati.

Pročitajte i ovo Sigurnost i povjerenje Uhićena je Lažna doktorica obećala mu je ljubav, a onda je krenuo užas: Natjerala ga da popije tabletu i uzela mu auto, a nestala je i kartica

Navaljnijevi suradnici su u subotu rekli da su vlasti prijetile da će ga pokopati u udaljenoj zatvoreničkoj koloniji u kojoj je umro ako obitelj ne pristane na njihove uvjete. Julija Navaljna je u videu tvrdila da je Putin osobno odgovoran za to te da "muči" Navaljnog u smrti jednako kao što je to činio za njegova života.

"Već smo znali da je Putinova vjera lažna. No, sada to vidimo jasnije nego ikada", rekla je Navaljna, odjevena u crno.

"Nijedan pravi kršćanin ne bi mogao učiniti što Putin sada radi s Aleksejevim tijelom", dodala je.

Otkako se vratio na mjesto predsjednika 2012., Vladimir Putin sebe prikazuje kao branitelja tradicionalnih, konzervativnih vrijednosti nasuprot nečega što opisuje kao nagrizajući zapadni liberalizam. Također, naglašava svoju bliskost s Ruskom pravoslavnom crkvom te se redovito pojavljuje na obredima u vrijeme svetkovina i govori o svojoj vjeri.

Pročitajte i ovo Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev Druga godišnjica sukoba Zapadni vođe vlakom stigli u Kijev, šef NATO-a poslao poruku: "Stojimo uz Ukrajinu, radi vaše i naše sigurnosti"

Pročitajte i ovo Plenković i Zelenski Podrška Ukrajini Plenković: "Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe, njihov slom povećao bi ruske apetite"

Navaljna je rekla da je njezin suprug bio pobožan kršćanin, koji je odlazio u crkvu te postio za vrijeme korizme čak i kad je bio u zatvoru. Dodala je da je njegov politički aktivizam nadahnut kršćanskim vrijednostima.

"Vratite nam tijelo moga muža. Želimo održati sprovod i pokopati ga na human način, u zemlji, kao što je običaj u pravoslavnom kršćanstvu", zaključila je u videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene